Poslovni uzlet Grada Ivanca: "Ukinite parafiskalne namete, godišnje nas koštaju 9 milijardi kuna!" Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Poslovni uzlet Grada Ivanca: "Ukinite parafiskalne namete, godišnje nas koštaju 9 milijardi kuna!"

Varaždinske vijesti | 12.6.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec d.o.o. u utorak su, 11. lipnja, u hotelu Orion bili domaćini Poslovnog uzleta, manifestacije namijenjene velikim, malim, srednjim i mikro poduzetnicima, obrtnicima i poduzetnicima početnicima, a koji je petu godinu za redom organiziran u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Večernjim listom.

U ime organizatora, skupu se pozdravnim riječima obratio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević te, među ostalim istaknuo da je Ivanec među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao nastojanje Poslovnog uzleta da se kvalitetnim i problemskim temama na terenu što više približi malim i srednjim poduzetnicima.

Gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da je Ivanec slične teme pokretao još u sklopu Gospodarskog sajma od 2008. godine nadalje, da bi potom kroz Poslovni uzlet, kao manifestaciju nacionalnog tipa, probleme malih i srednjih poduzetnikapodigao na višu razinu te za njih osigurao sugovornike iz ministarstava i drugih mjerodavnih institucija koji su najpozvaniji da za njih nađu rješenja.

poslovni_uzlet2-110619.jpg

- Iako se Ivanec sa svojom stopom nezaposlenosti koja je među najnižima u državi i iznosi između 2 i 3%, izgradnjom novih pogona, otvaranjem novih radnih mjesta i rastom izvornog proračuna danas nalazi u fazi gospodarskog rasta, gradska uprava i dalje je u direktnom kontaktu sa svojim poduzetnicima putem asocijacije Poslovni klub. Slušamo probleme malih i mikro poduzetnika, ne oglušujemo se na njihove poruke i trudimo se njihov glas prenijeti do ministarstva i institucija koje na njih moraju naći adekvatne odgovore. Među njima su svakako najveći problemi vezani uz parafiskalne namete među kojima se i danas spominju razna davanja HGK-u, pa ZAMP, obveza plaćanja HTRV pretplate za vozila u voznom parku i sl. Iako je velik dio njih ostavština još iz prošlog sustava, činjenica je da ih ni resorno ministarstvo neće moći riješiti bez radikalnih rezova u poreznoj politici i to se neće moći učiniti preko noći – izjavio je Batinić.

Skupu se obratila i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrtništva Ivana Soić. Kazavši da su digitalizacija i e-račun visoko aktualne i „vruće“ teme, u kontekstu činjenice da od 1. srpnja e-račun postaje obavezan, ocijenila je da su ih organizatori skupa nametnuli u optimalno vrijeme.

Pozvala je poduzetnike da se sa svojim pitanjima ili nedoumicama vezanim uz plasman proizvoda na strana tržišta ili uz stranu administraciju slobodno obrate resornom ministarstvu jer je ono, kako bi olakšalo poslovanje poduzetnicima, ustrojilo posebne službe koje su im na raspolaganju za sve njihove upite. S obzirom na širok spektar aktivnosti koje Ivanec razvija na poslovnom planu, uputila je gradu domaćine čestitke na radu i postignutim uspjesima.

Grad Ivanec raspisao iskaz interesa za zakup bivšeg Varteksa

U nastavku skupa je direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš nazočne upoznala s brownfield investicijama na području grada Ivanca. Pritom je podrobno obrazložila projekt Poduzetničkog inkubatora, navela olakšice i benefite koji će na raspolaganju stajati poduzetnicima – početnicima koji uđu u njegov sustav (u obzir dolaze mlada poduzeća osnovana u razdoblju 2017. – 2019. godine) te najavila skoro raspisivanje javnog poziva.

poslovni_uzlet11-110619.jpg

Predstavila je i projekt klasične brownfield investicije, a to je ponovno stavljanje u proizvodnu funkciju bivšeg industrijskog pogona Varteksa u Ivancu. Detalji su dostupni na www.ivanec.hr – Službene objave.

Skup je potom nastavljen glavnom panel diskusijom na temu Problematika parafiskalnih nameta i e-poslovanje.

Ukinuti enormno administriranje!

Uz gradonačelnika Batinića, u njoj su sudjelovali i voditeljica Službe za unapređenje poslovne klime u Ministarstvu gospodarstva Jasminka Barić, zatim voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo pri Ministarstvu gospodarstva Maja Radišić Žuvanić, isto tako i Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, dok je male poduzetnike ivanečkog kraja predstavljala Renata Peček iz M-fin usluga.

U iznimno zanimljivom panelu, koji je potrajao i više od predviđenih 45 minuta, sudionici su s raznih aspekata obradili ove teme. R. Peček je iz perspektive malih poduzetnika navela više primjera parafiskalnih nameta koji snažno financijski opterećuju njihovo poslovanje. Osvrnula se i na obvezu enormnog administriranja koje propisuju pojedine državne institucije, a koje ne samo da opterećuju rad računovođa, već i poskupljuju njihove usluge za poduzetnike.

Iako su zadnjih godina mnogi nameti ukinuti, istaknuto je kako ih je u službenom registru još uvijek 270 (poduzetnici tvrde: puno ih je više, čak 547), a koji poduzetnike koštaju 9 milijardi kuna godišnje!

Tko pruža otpor digitalizaciji?

Iz resornog ministarstva najavili su da se kreće u novu analizu tih davanja i opravdanosti njihova plaćanja. Pritom će se neki ukinuti, neki će se objediniti, dok će se kod nekih morati naći kompromis, npr. kod ZAMP-a, koji gospodarstvenici tretiraju kao parafiskalni namet, dok ga autori smatraju svojim prihodom.

Na skupu se dosta govorilo i digitalizaciji poslovanja bez koje, rečeno je, ne možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu. Iznijeti su brojni primjeri koji svjedoče da i u državnoj upravi, ali i u velikim poduzetničkim sustavima, ima velikih otpora digitalizaciji, pri čemu je naglašeno – a temeljem ankete provedene u 300 velikih poduzeća – da najveći otpor takvom poslovanju pružaju menadžeri, vjerojatno zato jer je digitalno poslovanje transparentno, a mnogima to i nije u interesu.

poslovni_uzlet1-110619.jpg

Konstatirano je da su mali i srednji poduzetnici daleko spremniji za digitalizaciju zato jer su agilniji, dinamičniji i spremni su se novim uvjetima poslovanja prilagoditi „preko noći“. U kontekstu digitalizacije pohvaljen je pristup Grada Ivanca koji se otvorio za digitalno poslovanje te već najavio da će u dogledno vrijeme korisnicima ponuditi model virtualnog poduzetničkog inkubatora.

U sklopu Poslovnog uzleta održana je i dobro posjećena, stručna radionica o novoj zakonskoj obvezi koja od 1. srpnja vrijedi za sve, a to je e-račun te o tome kako ga uvesti i primjenjivati u poslovanju. Sudionike je s pojedinostima upoznala Elizabeta Banić iz FINA-inog Centra za elektroničko poslovanje.

Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove Poslovni uzlet je iskoristio za predstavljanje ulagačkih mogućnosti na području Ivanca i benefita koje gradska uprava nudi investitorima, kao i za prezentaciju spektra vlastitih usluga (konzultacije, priprema, kreiranje i apliciranje projekata na EU i nacionalne fondove, praćenje projekata) koje po subvencioniranim cijenama nudi svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima i dr.

poslovni_uzlet0.jpg

poslovni_uzlet16-110619.jpg

Označeno u