Poduzetnici s kreativnim instalacijama mogu se besplatno reklamirati u centru grada

| 26.7.2019. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar najavio je poticaje i natječaje namijenjene poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovcima.

Ove je godine u Poduzetničkom fondu osigurano 790.000 kuna, natječaj za subvencije raspisat će se u rujnu, a zainteresiranih već ima, najavio je Avar. Grad subvencionira kamate na poduzetničke kredite te s ukupno 350.000 kuna potiče IT industriju u suradnji s Tehnološkim parkom.

Prošle je godine kroz Poduzetnički fond isplaćeno oko dva milijuna kuna za gotovo dvjestotinjak poduzetnika.

- Kad raspišemo natječaj, vidjet ćemo interes pa možemo rebalansom i povećati Fond - rekao je Avar komentirajući situaciju u središtu grada.

- Imamo razne akcije da se oživi centar grada ali tome moraju doprinijeti i građani. Iluzija je da će u centar doći Zara ili Muller. Oni su dali jasne uvjete i ako imate uvjet parkiralište do ulaza u njihove prostore, jasno je da u centru Varaždina to nećete dobiti. Puno ovisi o sadržajima ali i navikama građana da izlaze i prošetaju gradom - smatra Avar.

Pročelnik za gospodarstvo Tomislav Bogović kaže da je ove godine osigurano ukupno milijun kuna za poticaje, ali da se taj iznos može povećati rebalansom proračuna jer je prošle godine isplaćeno nešto više od dva milijuna kuna i svi koji su se javili, ostvarili su poticaje.

Kad je riječ o OPG-ovcima, Grad subvencionira domaće proizvođače s tisuću kuna mjesečno po jednom prodajnom mjestu na tržnici.

- Na taj način potiče se ruralni razvoj, a javlja nam se sve više i mladih OPG-ovaca - kaže Bogović.

Grad je također donio Odluku prema kojoj su trgovci, obrtnici i drugi poduzetnici u centru grada oslobođeni od plaćanja poreza za reklamiranje svojih proizvoda i usluga na javnom prostoru ispred svojih objekata, a to se odnosi na površinu do tri kvadrata.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth pozdravila je ovu odluku i pozvala sve zainteresirane da im se obrate kako bi im pomogli u osmišljavanju svojih reklama.

- Pomoći ćemo im u uređenju tih tri kvadrata, ali to ne znači da se mogu postaviti obične reklamne table. Naša je ideja da se na kreativan i inovativan način ta reklama uklopi u cjelokupni vizualni izgled grada, da se time unaprijedi turistička ponuda grada te da poduzetnici ujedno promoviraju svoje proizvode i usluge. Vlasnici koji imaju interes da iskoriste ta tri kvadrata mogu nam se obratiti za pomoć te ćemo im pružiti primjere i savjete - rekla je Jelena Toth.

Također je najavila da i ove godine Grad subvencionira izlaganje na Špancirfestu svim izlagačima s područja Grada. Subvencija iznosi do 10.000 kuna ili maksimalno do 50 posto, s tim da obrtnici imaju pravo na dodatnu subvenciju od tisuću kuna. 

- Prošle je godine bilo prijavljeno 23 izlagača s područja Grada, a ove ih je godine 22-oje, no očekujemo još prijava u zadnji tren. Pozivamo sve zainteresirane da se jave jer je ostalo još samo nekoliko slobodnih mjesta za izlaganje - rekla je Jelena Toth. Cijena izlagačke kućice ovisi o vrsti proizvoda i usluga, a najjeftiniji je štand za rukotvorine te se kreće od 4.000 kuna za cijelo vrijeme trajanja Špancira.

Označeno u