Najavljene dvije izložbe bučinog ulja: Traju prijave, a nagrada najboljima i do 15.000 kuna

| 1.3.2019. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem da se dodatno popularizira iznimno kvalitetno bučino ulje te kod potrošača podigne svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje, a istovremeno drugu godinu zaredom poveže proizvođače bučinog ulja s geografskog područja Alpe - Adria da bi se stvorio svojevrstan jaki proizvodni brand, najavljena je danas u Županijskoj palači 2. međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria i 9. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Manifestaciju koju su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek održat će se u subotu, 25. svibnja, a besplatna je za varaždinske proizvođače i sve izlagače.

- Većinom izložbe traže određenu kotizaciju, a mi smo odlučili besplatno financirati kemijsku analizu koja se inače plaća 1.000 kuna. Za naše proizvođače i sve izlagače analize će biti besplatne. Ulog je tri boce ulja manjih dimenzija, a nagrada može biti 2.000 eura. Od danas i sljedećih mjesec dana pozivamo proizvođače da se prijave. Obrazac prijave će dobiti ili na kućnu adresu, mogu ga skinuti i putem naše internetske stranice ili ga zatražiti u upravnom odjelu. Nakon zaprimanja prijava 4. travnja će biti sabiranje uzoraka po županijama ili po državama jer izložba je međunarodna i sudjeluju još Mađarska, Austrija i Slovenija. Slijedi slanje uzoraka na kemijsku analizu, a krajem travnja će se održati i senzorska analiza i ocjenjivanje međunarodne komisije. Vrhunac slijedi 25. svibnja kada će se proglasiti šampion izložbe - objasnio je pročelnik.

Dodao je i ako se analiziraju podaci od prošle godine od 11 zlatnih uzoraka tri su iz županije od čega je jedan šampion cjelokupne izložbe.

- Vrlo dobro po tom pitanju stojimo s obzirom na to da su uključene u izložbu Alpe – Adria i susjedne zemlje - rekao je Vincek. Više o gastronomiji i važnosti njezina promoviranja rekla je posebna savjetnica Martinčević naglašavajući da snažno rade na povezivanju turističke ponude u jednu priču.

- Osnovali smo Udrugu bučino ulje koja okuplja proizvođače, organiziramo im edukacije, izdali smo kuharicu s receptima, u prošlogodišnjoj manifestaciji Okusi varaždinskog kraja uključili smo naše restorane koji su u svoj jelovnik uvrstili niz zanimljivih jela od buče i bučina ulja, izdali smo slikovnicu, najatraktivniji dio našeg programa u prezentaciji buče i bučinog ulja je naš Bučograd, educiramo kontinuirano i našu djecu,a a predstavljali smo i izvan Varaždinske županije bučino ulje bilo na manifestaciji u Zagrebu, Gracu i Trstu - podsjetila je Martinčević dok je župan Čačić pozvao sve proizvođače da se uključe u izložbu jer samo uspoređivanje s konkurencijom mjerljivo i značajno.