Na ludbreškim bregima kod obitelji Havaić uz fine medenjake možete uživati i u apiterapiji

| 1.6.2020. u 18:23h | Objavljeno u Aktualno

- Sve je krenulo sa supruginom trudnoćom. Posebno joj je u tom razdoblju odgovarao med pa ga je jela u velikim količinama. Svaki sam tjedan morao kupovati po teglicu meda i shvatio sam da je isplativije proizvoditi med doma – kroz smijeh svoju priču započinje Vladimir Havaić iz Malog Bukovca.

Kako kaže, prve je četiri košnice kupio 2005. godine od pčelara Ivana Lenčeka iz Martijanca i on mu je prenio prva znanja o pčelarstvu. Ubrzo se učlanio i u Pčelarsko društvo Ludbreg te sam pohađao edukaciju za pčelara u Pučkom učilištu u Varaždinu, ali osim uz pomoć poznanika, o ponašanju pčela i njihovom uzgoju učio je i iz mnogobrojne literature.

Kao rezultat toga, broj pčelinjih zajednica u Vladimirovom pčelinjaku se iz godine u godinu povećavao čime je narasla i sama proizvodnja, a razvijajući cijelu priču danas je otišao i korak dalje te je u mjestu Globočec Ludbreški, a gdje je nekada imao vinograd izgradio apiinhalacijsku kućicu u kojoj je moguća inhalacija zrakom iz košnica.

- Apiterapija je prirodan način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima, a njezini počeci sežu još u doba starog Egipta. Svi znamo za ljekovitost meda, propolisa i svega što nam pčele mogu dati, a apiinhalacijska kućica je drvena kućica koja nudi mogućnost inhalacije udisanjem zraka iz košnice koji je koristan kao pomoć kod bolesti respirativnog sustava, migrena, za dizanje imuniteta organizma i poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma, kod kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tijekom oporavka nakon moždanog udara, odnosno u poboljšavanju općeg stanja organizma - navodi sugovornik, dodajući da je zapravo ideju oko izgradnje apiinhalacijske kućice imao odmah, na samom početku, ali se prava prilika pružila 2016. godine kada je objavljen natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu mjere 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

- Dobili smo bespovratna sredstva Europske unije i krenuli u provedbu projekta mEDEN - objašnjava sugovornik, dodajući da je posao tek u povojima i ništa ne požuruje.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika