Uz "domaće" i divlje životinje iz Afrike na 24. sajmu lova, ribolova i turizma

| 4.10.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Oko 100 izlagača iz sedam zemalja predstavit će se od petka do nedjelje, odnosno od 11. do 13. listopada, u Areni Varaždin na 24. međunarodnom sajmu „Priroda, lov, ribolov i turizam“. Sajam će se svečano otvoriti u petak, 11. listopada, u 10 sati podjelom lovačkog gulaša.

– Lovački savez Varaždinske županiji svake godine nastoji dati što veći obol Sajmu. Promotor našeg lovačkog društva bit će Lovačko društvo "Jelen" iz Ivanca. Inače, ovo je najjači sajam takve vrste u Hrvatskoj, no moramo ga uvijek dodatno unaprijediti svojim aktivnosti. Pozivamo sve na tradicionalni lovački gulaš, ali i Sajamski kup u gađanju letećih meta koji u nedjelju, 13. listopada, organizira Lovačko društvo Vepar iz Ljubešćice – rekao je Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

„Divlja Afrika“ i „Trofeji Afrike“

Direktorica Sajma Maja Šimenc ukratko je nabrojala što sve očekuje posjetitelje.

- Dvorana će biti puna i raznolika, vraćaju se i stari izlagači. Pripremljen je lijep i bogat program i ne samo za odrasle već i za djecu jer i za njih je pripremljen kutak gdje će moći crtati, modelirati, gađat dječjim lukom i strijelom. Tu je i tradicionalna izložba gljiva u organizaciji Gljivarskog društva Smrčak, na kojoj će biti izloženo oko 100 vrsta gljiva. Pažnju će plijeniti izložba prepariranih slatkovodnih riba, Hrvatski sokolarski savez predstavit će ptice grabljivice, a glavna atrakcija i novina nam je ove godine izložba „Divlja Afrika“ koju će postaviti Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza te izložba „Trofeji Afrike“ koju organizira Lovačko-preparatorski atelje Albert. Bit će tu krokodila, lavova, leoparda, dikobraza. Sve u svemu, lijep program kroz tri dana – najavila je Šimenc, pozivajući sve da ih posjete.

Bit će tu i edukacijskih radionica, natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića. Na sajmu će se održati i sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza, a predstavit će se i knjiga „Lovačke regule“ autora dr. sc. Miroslava Benka. Sportsko ribolovni savez Varaždinske županije organizira okrugli stol na temu: “Natjecateljski ribolov udicom na plovak”.

– Predstavit će se proizvođači najnovije opreme za ribolov, ali poseban naglasak je na edukaciji – dodao je Marijan Kolednjak, tajnik Sportsko ribolovnog saveza Varaždinske županije.

Drugi Sajam sigurnosti i prevencije

U sklopu Sajma u petak i subotu, 11. i 12. listopada, Policijska uprava varaždinska u partnerstvu s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina i Zakladom za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije, nakon uspješnog, prošle godine održanog 1. Sajma sigurnosti, organizira drugi po redu Sajam sigurnosti i prevencije, u vremenu od 10 do 17 sati. Izložbeni prostori po rodovima policije bit će smješteni u zatvorenom prostoru na 1. katu Arene Varaždin. Trening radionica samoobrane za žene održavat će se u holu, dok će se u konferencijskoj dvorani na 1. katu održavati stručne radionice: Siguran lov, Protupožarna zaštita i Siguran dom. Policijska, vojna, vatrogasna i HGSS vozila i tehnika izložit će se na livadi (kod rijeke Drave) te na betonskom dijelu ispred dvorane.

Unutar dvorane održat će se i Varaždinski plac na kojem će svoje proizvode predstaviti 15- ak OPG-ova i proizvođača. Sajam će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice su za odrasle 25 kuna dok za đake, studente i umirovljenike 15 kuna. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaz, a postoje i obiteljske ulaznice 60 kuna koje uključuju dvoje odraslih i do dvoje djece.