Marko Cerjan (25) iz Biljevca s kooperantima sadi industrijsku konoplju na stotinjak hektara diljem zemlje

| 11.6.2018. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Čajeve, ulje, proteine i razne druge pripravke Marko Cerjan (25) iz Biljevca kod Maruševca, prokurist tvrtke Cer-co, dobiva iz uzgoja samo jedne biljke - industrijske konoplje. S njezinim uzgojem počeo je prije četiri godine, i to na osam hektara, a sada je s kooperantima sadi na stotinjak hektara diljem zemlje.

Konopljin čaj prodaje se po cijeni od 40 kuna, ulje sjemenki konoplje 0,5 l je 80 kuna, a CBD ulje kreće se po cijeni od 250 do 1.000 kuna, a zavisi od potencije CBD-a u proizvodu, odnosno jačine proizvoda.

- Potražnja postoji. Tržište raste iz dana u dan, no brojna su ograničenja pa, primjerice, ne možete proizvoditi vlastito sjeme, nego ga morate kupovati od raznih sjemenara iz Europe, kaže Cerjan, dodajući da još sadnice nisu kod nas legalne za uzgoj, pa njihova proizvodnja zapadnim zemljama donosi velike prihode.

DSC_2426.JPG

Problem mu stvara i proizvodnja ulja od cvjetova, koja je kod nas u “sivoj zoni” pa mora neprerađeni cvijet izvoziti u zemlje gdje se može prerađivati i pakirati ulje u stranoj zemlji ili voziti nazad u Hrvatsku te povećavati bespotrebne logističke troškove.

- Tako gubimo milijune - upozorava Cerjan, koji podržava i inicijative o legalizaciji marihuane jer će nas u suprotnom, smatra, preteći druge europske zemlje, koje su danas daleko iza nas, ali su prepoznale svjetske trendove, koji znače početak ere nove industrije temeljene na liječenju raznih bolesti kanabinoidima, koji produžuju ljudski život i liječe mnoge bolesti.

Njegova tvrtka Cer-co radi samo s certificiranih europskim sortama, a ekološki certificirana proizvodnja industrijske konoplje odvija se na 20 hektara u okolici Varaždina te stotinjak hektara u drugim dijelovima Hrvatske, ponajviše u Slavoniji.

- Većinom se bavim veleprodajom sirovina, ali za mjesec dana kreće i internetska prodaja proizvoda, koje ćemo raditi od konoplje, kao što je čaj, ulje, tjestenina i ostalo - najavljuje, dodajući da se njegova proizvodnja nalazi u samom vrhu po kvaliteti, zahvaljujući čemu se probila na tržišta Poljske, Njemačke, Švicarske, Italije, Austrije, Francuske.

Koje mu još probleme stvara zakonodavstvo naše zemlje čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti