Lavanda s Varaždin Brega: obitelj Orešković uzgaja lavandu i od toga živi

| 8.7.2019. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

U vinogradarskom kraju desetak kilometara od Varaždina, na Varaždin Bregu, smjestilo se gospodarstvo obitelji Orešković koje za razliku od drugih u tom kraju uzgaja lavandu.

- Vinogradski kraj zapravo pogoduje uzgoju lavande, a kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo intenzivno se bavimo uzgojem i preradom lavande od 2004. godine, dok je naše druženje s lavandom počelo prije više od 15 godina - kaže Goran Orešković inače inženjer vrtlarstva i njegova supruga Sonja po struci aranžer.

Obitelj uzgaja dvije vrste: pravu lavandu - “finu” lavandu i hibridni lavandin. Lavandin na većoj površini za proizvodnju suhog cvijeta i ulja, te “finu” lavandu koju koriste u razne svrhe od svježih buketića do lavandinog čaja i začina. Na pitanje kako je sve krenulo supružnici Orešković kažu da su počeci bili vrlo jednostavni.

- Imali smo komad zemlje i iskustva su pokazala, nakon što smo imali prvih par biljaka u vrtu, da je to područje dobro za lavandu i počeli smo ju tako uzgajati, a čime smo bili pioniri uzgoja lavande u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Bio nam je to dodatni posao koji se kasnije pretvorio u pretežno osnovni izvor financija, a zapravo smo se htjeli baviti nečime čime ćemo moći povezati naše struke. Tako smo svoje znanje kroz biljnu proizvodnju lavande povezali s oblikovanjem ukrasnih i uporabnih predmeta - prisjećaju se supružnici Orešković.

Njihova su specijalnost mirisni proizvodi od lavande te pokloni takve vrste, a pri osmišljavanju i izradi, prioriteti su im dizajn i kvaliteta. Obitelj od lavande i lavandina radi cijelu paletu proizvoda pa izrađuju raznovrsne ukrasne mirisne vrećice za ormare, osvježivače, poklone, sitnu kozmetiku, sapune, a osnovni proizvod od lavande im je suhi lavandin cvijet i eterično ulje.

O tome koji su im planovi i što savjetuju ostalim proizvođačima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...