Koje su tvrtke poslovale s dobiti od desetke milijuna kuna, a koje su s plaćama pri dnu? Foto: Ilustracija//Arhiva VV

Koje su tvrtke poslovale s dobiti od desetke milijuna kuna, a koje su s plaćama pri dnu?

vv | 8.7.2019. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja poduzeća ostvarenim tijekom 2018. godine, kao što smo izvijestili, gospodarstvo Varaždinske županije popelo se lani na 8. mjesto s 10. mjesta na kojem je bilo godinu ranije.

Taj pomak posljedica je nekoliko pokazatelja, i to broja poduzetnika, broja zaposlenih, ukupnom prihodu te dobiti i gubitku razdoblja.iŽupanijsko gospodarstvo, međutim, zauzelo je i bolju poziciju po nekim od ovih pokazatelja, kao što je to slučaj s ukupnim prihodom, koji je lani iznosio 26.5 milijardi kuna, odnosno 1,3 milijarde više nego 2017., zahvaljujući čemu je na sedmom mjestu.Koja su to poduzeća najzaslužnija za dobre poslovne rezultate, provjerili smo uz pomoć info.BIZ servisa Financijske agencije (FINA),nove usluge koja se zasniva na najvećoj, najpotpunijoj i najažurnijoj bazi informacija o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju više od 775.000 poslovnih subjeka-ta u Hrvatskoj te o poslovnoj okolini u kojoj djeluju. I prošle godine, kao i godinama ranije, poduzeća iz Poslovnog sustava Vindija ostvaruju najveće prihode, zajedno više od četiri milijarde kuna, što govori o njihovom značenju za Varaždinsku županiju, ali i šire.

Prihode veće od milijardu kuna ima još samo Boxmark Leather, tvrtka koja se bavi kožnom galanterijom za auto industriju, kao i Wollsdorf Components, koji ima dvostruko manji prihod, ali zato osjetnu dobit. Prije potonjeg poduzeća, nalazi se Ytres, a onda slijede opet domaće snage - Gumi-impex GRP i Bomark Pak - koje raste nakon ulaganja.

Varaždinska županija je na sedmom mjestu i po ukupnoj dobiti od 1,2 milijardi kuna, koju su ostvarila poduzeća s njezinog područja. Koja su to poduzeća dala najveći doprinos u tom smislu, može se vidjeti iz rang liste tvrtki, koje su lani ostvarile dobit veći od milijun kuna. Takvih je poduzeća bilo 195, a ona su zajedno imale dobit od 903 milijuna kuna. .Daleko najveću je dobit, kao što se vidi, ostvarila su poduzeća iz tekstilne, odnosno kožarske industrije. Zajedno gotovo 100 milijuna kuna, dok im je zajednički prihod bio oko 1,3 milijarde kuna. To zorno govori da se i na europskom prostoru može itekako dobro zarađivati u tekstilnoj i kožarskoj industriji, budući da se plaće u zemljama poput naše mogu držati na nižim razinama, prvenstveno zbog strukture zaposlenika.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...