Jakopović: Trgovački lanci ne smiju uništiti poljoprivrednu proizvodnju Foto: M. Jakopović / privatna arhiva

Jakopović: Trgovački lanci ne smiju uništiti poljoprivrednu proizvodnju

| 15.5.2017. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno

- Potpisali smo deklaraciju koju šaljemo u Vijeće Europe ispred poljoprivrednih komora središnje i istočne Europe, a koja se tiče, kao i prijedlog zakona koji je upravo ovih dana Vlada uputila u saborsku proceduru, zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - rekao nam je Mladen Jakopović nakon prošlotjednog sastanka predstavnika poljoprivrednih komora proširene Višegradske skupine u češkom Brnu.

Jakopović, inače vlasnik OPG-a Jakopović iz Pake, sudjelovao je kao predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore, s obzirom da je član Upravnog odbora HPK-a i predsjednik županijske poljoprivredne komore.

- Ovu problematiku moramo dići na razinu Europske unije, jer se sada događa to da su trgovački lanci rekli: ako ne smijemo prodavati robu ispod cijene koštanja u proizvodnji, uvozit ćemo iz drugih zemalja. Dakle, da bi zakon uopće mogao funkcionirati, to treba biti obavezno za sve članice Europske unije - naglasio je Jakopović i dodao da se ovaj problem ne javlja samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji, Slovačkoj i drugim zemljama.

- A problem zapravo nastaje u zemljama koje su veliki proizvođači poput Poljske, Njemačke, Francuske i Nizozemske, ali iz kojih dolaze i veliki trgovački lanci. Njima to ne odgovara - ukazao je Jakopović, uz napomenu da su potpisivanju deklaracije prethodili oštri pregovori upravo zbog stavova Poljske, koja je na kraju ipak potpisala deklaraciju.

- Sada moramo vidjeti kako će to proći kod Vijeća Europe, a nadamo se da bi kroz godinu dana ova deklaracija mogla zaživjeti kao direktiva, odnosno europski "zakon". Poslije toga zemlje članice tu direktivu moraju prenijeti u svoje nacionalno zakonodavstvo - pojasnio je Jakopović te istaknuo da je ova deklaracija značajna ne samo za poljoprivredne, već i za sve ostale proizvođače.

- Naime, ako mi uspijemo, i drugi će krenuti tim putem. Takav zakon odgovara svim proizvođačima, jer sprječava uništavanje europske proizvodnje - kazao je Jakopović, dodavši da je u Hrvatskoj Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi dobio na značaju i zbog aktualne situacije u Agrokoru.

Jakopović ističe da su deklaracija poljoprivrednih komora, kao i zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, usko povezani i s gospodarstvom Varaždinske županije.

- Naša je županija i radno intenzivna, ali cijeli sjever Hrvatske prije svega prednjači u privredi i izvozu. Mi radimo oko 70-80 posto hrvatskog izvoza i u interesu nam je da taj zakon što prije zaživi i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. To nije politički zakon, to je prije svega interes poljoprivrednih proizvođača, ali i interes velikih sustava, jer je primjerice i Vindiji, kao i svim europskim proizvođačima koji izvoze, interes da se roba iz drugih zemalja ne prodaje ispod tržišnih cijena - rekao je Jakopović, uz napomenu da je u ovoj inicijativi veliku ulogu imao mljekarski sektor zbog alarmantne situacije u kojoj se nalazi.

- Mljekarstvo je totalno na koljenima, jer su zapadne zemlje sa skrivenim poticajima utjecale na to da je cijena litre mlijeka na uvozu bila 2,20 ili 2,30 kune, a to je niže od proizvodne cijene u Hrvatskoj. U Hrvatskoj nema skrivenih potpora, a zemlje zapadne Europe imaju skrivene potpore u poljoprivredi, mada to ne žele priznati. Tako da je, gledajući i s te strane, ovo dobro za koncern poput Vindije - zaključio je Jakopović.

Osim nepoštenih praksi trgovačkih lanaca, glavne teme sastanka u Brnu bile su reforma Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., trenutna situacija na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te prilagodba poljoprivrede na utjecaj klimatskih promjena.