Hoće li i radnici na minimalcu dobiti plaću u visini državne potpore od 4.000 kuna? Foto: Ilustracija

Hoće li i radnici na minimalcu dobiti plaću u visini državne potpore od 4.000 kuna?

MGA/VV | 18.5.2020. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

I dok poslodavci od Vlade očekuju nastavak gospodarskih mjera, s druge strane na već donesene mjere pokušavaju se staviti određeni limiti kako se ne bi dogodilo da poslodavci koji su primili javni novac za plaće zaposlenika, na kraju isplaćuju dividende. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će Vlada donijeti dodatne kriterije prema kojima bi se potpore limitirale onima za koje se pokaže da mogu ostvariti dobit. Zasad je ostalo nejasno na koji će se način provesti limitiranje te hoće li se odnositi i retroaktivno na potpore za ožujak i travanj ili samo za svibanj.

Otvoreno je i pitanje na što će dio poslodavaca, čiji radnici rade za minimalnu plaću od 3.250 kuna, a za travanj dobiju potporu od 4.000 kuna, potrošiti razliku od 750 kuna, ukoliko je ne isplate radniku? I dok poslodavci, komentirajući ovu situaciju, obično ističu da se subvencija daje poslodavcu, a ne izravno radniku, sindikati opet u prvi plan ističu da je svrha potpore očuvanje radnih mjesta pa da bi, u skladu s tim, potpora u cijelosti trebala biti isplaćena radnicima.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, preko kojega ide isplata potpora, u tom slučaju ne obvezuje poslodavca da potporu u cijelosti isplati radniku, za kojeg je potporu i dobio, nego samo daje preporuku da se tako učini. Poslodavac je obavezan isplatiti radniku plaću prema ugovoru o radu i za to podnijeti dokaz HZZ-u, ali ukoliko radnik radi za minimalac (ili bilo koji drugi iznos manji od 4.000 kuna dobivene potpore) tada poslodavcu ostaje otvorena opcija da mu isplati samo redovnu plaću, no što onda s razlikom?

Iz varaždinskog ureda Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) prenose naputak Ministarstva rada i mirovinskog sustava, iz kojeg proizlazi da se visina plaće radnika može isplatiti i u visini minimalne plaće.
- Potpora je namijenjena očuvanju radnih mjesta koju poslodavac, osim dijela za plaću, može koristiti i za druge poslovne aktivnosti vezano za očuvanje radnih mjesta. Iz mišljenja proizlazi da korištenje potpore ne zahtijeva obveznu izmjenu ugovora o radu na način da visina plaće bude kao i visina potpore - prenose iz HUP-a mišljenje nadležnog ministarstva.

Na varaždinskom području pitali smo nekoliko većih tvrtki iz tekstilne industrije na koji način planiraju postupiti ukoliko imaju radnike koji primaju minimalac ili drugi iznos plaće koji je prema ugovoru o radu manji od 4.000 kuna potpore za travanj. Iz Varteksa i Calzedonije odgovaraju da će sve dobivene potpore biti usmjerene na plaće.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti