HAMAG-BICRO dodijelio 2,1 milijun eura B Light projektima suradnje hrvatskih i mađarskih poduzetnika

MGA/VV | 2.7.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijelila je Odluke o financiranju za B Light projekte ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura. Radi se o odabranim projektnim prijedlozima suradnje hrvatskih i mađarskih poduzetnika pristiglima na treći poziv natječaja B Light. Svečana dodjela održana je u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Odluke o financiranju hrvatskim i mađarskim poduzetnicima svečano su uručili Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a. Na samom početku, ministar Horvat prisutnima je poželio dobrodošlicu u međimurski kraj, u kojem se živi poduzetnički.

Darko_Horvat_i_Vjeran_Vrbanec.jpg

- Odabrani projektni prijelozi idu u prilog razvoju poduzetničke infrastrukture te daju priliku poduzetnicima za izgradnju njihovih poslovnih poduhvata. Sredstva dobivena iz B Light natječaja biti će akcelerator gospodarskog rasta i povezivanja MSP-a u prekograničnim područjima - rekao je ministar Horvat, a poduzetnicima se obratio i Vjeran Vrbanec.

- Danas dodjeljujemo Odluke o financiranju projekata ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura u sklopu trećeg poziva B Light natječaja. Unatrag šest mjeseci ugovorili smo projekte vrijedne 4,2 milijuna eura za prvi i drugi poziv, što predstavlja financijsku injekciju od 6,3 milijuna eura za pogranično područje obiju zemalja - rekao je Vrbanec i predstavio aktivnosti Agencije.

Vjeran_Vrbanec.jpg

- U protekle četiri godine potaknuli smo investicije u vrijednosti od 12,5 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od 7.500 tvrtki, čime je stvoren preduvjet za otvaranje novih gotovo 20.000 radnih mjesta. HAMAG-BICRO je uslijed pandemije koronavirusa promptno reagirao kroz paket mjera za pomoć gospodarstvu i potpomogao 3000 poduzetnika s 560 milijuna kuna - istaknuo je direktor Agencije.

Hrvatske i mađarske tvrtke čiji su projektni prijedlozi pozitivno ocijenjeni u okviru trećeg poziva B Light natječaja su:
1) Ortostep d.o.o. i Orto-a cipőipari Kft.
2) Capital Hook j.d.o.o. i Geochem Kft.
3) Malo selo d.o.o. i Pannonia inferior Idegenforgalmi Kereskedelmi es Szolgaltato Kft. Csarnota
4) Informatika Fortuno d.o.o. i Aqualine Z+Z Kft.
5) Zaštita Jukić d.o.o. i Energie-Trade Kft.
6) This time d.o.o. i Splendex Kft.
7) STUDIO STUFF d.o.o., proizvodnja, trgovina i usluge i HELKON Ruhaipari Kft.

B LIGHT (Beneficiary Light Grant Shema) je shema dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska - Hrvatska u sklopu Interreg V-A
Programa suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020. HAMAG-BICRO kao glavni korisnik programa B Light, provodi projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog
područja. Prekograničnom suradnjom u okviru B Light programa ojačat će se poduzetnički kapaciteti na programskom području i povećati konkurentnost poduzeća, čime će se omogućiti plasman njihova
poslovanja na međunarodno tržište.