Drugi Hrvatski ruralni parlament u Svetom Martinu na Muri od 20. do 22. travnja

Varaždinske vijesti | 13.4.2017. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

U LifeClass Termama Sveti Martin će se od četvrtka 20. travnja do subote 22. travnja održati drugi po redu Hrvatski ruralni parlament koji se, nakon uspješno održanog parlamenta u Baranji 2015. godine, ovog puta seli u najsjeverniju i najmanju hrvatsku županiju, a na kojem se očekuje više od 280 sudionika u tri dana.

Ruralni pokreti u Europi inicijative su nevladinih organizacija koje predstavljaju organizirani pristup pružanju umrežavanja i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica. Predstavnici lokalnih zajednica iz ruralnih prostora u desetak europskih zemalja koriste ruralne parlamente da ojačaju svoj glas i utjecaj na donošenje odluka koje izravno utječu na njihov život. Na Ruralnim parlamentima pruža se mogućnost da se čuje glas lokalnih dionika o pitanjima ruralnog razvoja.

Prvi dan parlamenta započet će u 11 sati kada se održava Plenarna sjednica HRP-a "Selski spominki" na kojoj će se okupiti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva turizma, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Hrvatske gospodarske komore, hrvatskih lokalnih akcijskih grupa, Međimurske županije i Hrvatskih turističkih zajednica. Već u ranim popodnevnim satima svi će posjetitelji moći sudjelovati u Ruralnom Caffeu osmišljenom na principu World Caffea. S temama kao što su "Inovativni pristupi u poljoprivredi", "Koncept 'nula kilometara': lokalna hrana na lokalnom stolu" te "Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj", Ruralni caffe će zasigurno pobuditi interes šire javnosti, ali i dati odgovore na brojna moguća pitanja.

Odmah nakon toga slijedi razgled poster sekcije pod nazivom "Interdisciplinarnom suradnjom do bolje kvalitete života u ruralnim prostorima", na kojima će se predstaviti suradnja sa znanstvenom zajednicom kroz prikaz znanstveno istraživačkih projekata, znanstvenih i stručnih radova i projekata koji se bave ruralnim prostorom ili doprinose poboljšanju uvjeta života u ruralnim prostorima. Kraj prvog dana obilježit će Ruralni domjenak na kojem će se predstaviti gastronomska ponuda hrvatskog sela.

Drugog dana parlament se otvara Panel raspravom u 10 sati, nakon čega se seli na brojne lokacije diljem Međimurske županije gdje su za sve posjetitelje organizirane terenske radionice. Posjetitelji terenskih tematskih radionica tako će moći upoznati Vinariju Horvat, Mlinarsku hižu smještenu na najsjevernijoj točci Hrvatske, Vinsku kuću Dvanajščak-Kozol, Vinariju Lovrec, Izletište Međimurski dvori, Centar za posjetitelje Križovec, Accredo Centar u Zasadbregu, Vinsku kuću Hažić te Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Po završetku terenskog programa sve sudionike u Termama očekuje Međimurska večera na kojoj će se prezentirati isključivo tradicionalna međimurska jela.

Subota, zadnji dan parlamenta, rezerviran je za prezentacije rezultata terenskih radionica, zaključke i usvajanje Deklaracije 2. HRP-a, konferenciju za medije te studijski obilazak Međimurja.

Drugo izdanje parlamenta će se održati u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, LAG-a Međimurski doli i bregi, LifeClass Termi Sveti Martin i Općine Sveti Martin na Muri.