Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu: „Naše tvrtke ulagat će u sjever Hrvatske“

Napisao/la: -

Predstavnike Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u RH na čelu s direktoricom Sonjom Holocher-Ertl primio je u petak župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa suradnicima, i to zamjenikom župana Alanom Košićem te pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr. sc. Jelenom Zrinski Berger.

Nakon što je goste upoznao s osobitostima Varaždinske županije te im zahvalio na iskazanom interesu za međusobnu suradnju, Štromar je ukazao da su došli u najkonkurentniju županiju, odnosno sjeverozapadu Hrvatsku koja je najkonkurentnija hrvatska regija.

 - Nekada je Varaždinska županija bila županija sa samo radno intenzivnom proizvodnjom - tekstil, obuća, koža. Bilo je zaposleno jako puno radnika koji su imali jako mala primanja, a politika obrazovanja zapostavljala je Sjever Hrvatske. Izuzetno se puno ulagalo u komunalnu infrastrukturu koja je danas među najboljima u Hrvatskoj, a u međuvremenu se počelo jako ulagati i u obrazovanje – rekao je župan Štromar tijekom prijema na kojem su bili i predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec te direktorica HGK–Županijske komore Varaždin Snježana Marciuš.

Ukazao je da je u 2015. godini Varaždinska županija ostvarila pozitivnu bilancu od tri milijarde kuna, a vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni bile su zemlje Europske unije. Prema veličini poduzetnika dominiraju mala i srednja poduzeća koja čine 99,6 posto svih poduzeća, zapošljavaju 69,1 posto svih zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 59,3 posto prihoda, a udio zaposlenih u gospodarstvu u ukupnom broju zaposlenih na državnoj razini je 4,6 posto. U gospodarskoj strukturi prevladava prerađivačka industrija koja zapošljava 54 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, ostvaruje 54 posto ukupnog prihoda i čini 86 posto ukupnog izvoza Varaždinske županije.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Republici Hrvatskoj Sonja Holocher-Ertl naglasila je da je namjera Ureda dodatno unaprijediti odnose između dviju zemalja, pri čemu kao glavne prednosti Hrvatske, ali i Varaždinske županije, vidi kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu.

- Austrijske tvrtke aktivno podupiremo pri ulasku na hrvatsko tržište te obradi istog. Također, pratimo razvoj tržišta te redovito organiziramo i susrete austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika. Kao predstavnici austrijskog gospodarstva prisutni smo na vodećim sajmovima u Hrvatskoj, a hrvatskim tvrtkama nudimo podršku prije svega pri pronalasku austrijskih dobavljača i proizvođača ili austrijskih poslovnih partnera neke druge vrste – rekla je direktorica Holocher–Ertl te dodala kako interes za investiranje raste i kako se raduje nastavku suradnje s Varaždinskom županijom.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u RH boravila je i u Međimurskoj županiji gdje je najavila austrijska ulaganja.

-Sjever Hrvatske je za austrijske investitore postao jedno dobro mjesto za ulaganje, a iz tog smo razloga i došli u ovu regiju s ciljem da sklopimo prve poslove baš na ovom području. Ovdje su mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i izvještavaju o vašem radu, efikasnosti, produktivnosti i ekspeditivnosti, te o jednoj dobroj investiciji. Planiramo i nadalje jačati gospodarsku suradnju s Međimurskom županijom, sa županom smo se dotakli teme i svojevrsnog gospodarskog foruma ili sajma koji će biti mjesto susreta, kako sam uvjerena da postoje mnogi investitori koji će se sigurno odlučiti za ovu regiju za investiranje, rekla je Holocher – Ertl.

Naglasila je da je veseli što među austrijskim poduzećima koja su svoje mjesto već našli u Hrvatskoj vlada optimizam pa ankete koje provode pokazuju pozitivan trend ulaganja i privlačenja novih investicija u zemlju.

-Jer kada jednom otvore tvornicu, sasvim će sigurno u dogledno vrijeme na istom području otvoriti drugu ili treću, za što ima primjera i u Međimurju. Prvo što austrijskog poduzetnika zanima prije investicije je kakva je investicijska klima i kakvo je okruženje u kraju u koji potencijalno dolazi, a kada se radi o Međimurju, sve naše tvrtke imaju samo riječi hvale za rad i Vaš odnos. Posebno je dobra referenca Paul Green“, ukazala je direktorica te dodala da, iako je tek pet mjeseci u Hrvatskoj, zahvaljujući pozitivnim iskustvima poduzetnika prepoznala Međimursku županiju kao startno mjesto za prve suradnje.

Ujedno je pritom objasnila kako se s obzirom na pozitivne rezultate nada da će se mnogi Hrvati vratiti u Hrvatsku, upravo zbog rasta investicija, standarda i većih mogućnosti temeljenih na suradnjama poput ove.

Kako je objasnio međimurski župan Marija Posavec, osim Paul Greena, u Međimurju ima još niz uspješnih investicija austrijskih gospodarstvenika, a uz Paul Green, najveći, TE-PRO te Ferro Preis s više od 800 zaposlenih, dokazuju uspješnost djelovanja austrijskih tvrtki na međimurskom tržištu.

-Kada govorimo o strukturi međimurskog gospodarstva, mi smo najviše vezani upravo uz Austriju, posebice kada govorimo o robnoj razmjeni, o investitorima ovdje u Međimurju, ali i o našim poduzetnicima koji izvoze upravo na austrijsko tržište. Bilo da je riječ o metalsko prerađivačkoj industriji koja je najviše zastupljena ili pak o tekstilnoj industriji, ovim produktivnim sastankom zaključili smo kako će upravo Austrijski ured za vanjsku trgovinu biti neka vrsta institucije koja će povezivati hrvatske i austrijske gospodarstvenike te potencijalne investitore s Međimurjem“, objasnio je međimurski župan naglasivši kako je ovaj posjet iskorišten da se prezentira sve ono što Međimurje ima, gospodarski potencijal, pogodni zemljopisni položaj i efikasnost, kako u javnoj upravi, tako i kod praćenja investitora.

- Poduzet ćemo sve aktivnosti da spojimo naše  gospodarstvenike s austrijskim, kako bi nastavili jednu kvalitetnu suradnju. U prilog nam idu dosadašnji pokazatelji, bez obzira što je bila kriza i recesija, odnos poslovanja s Austrijom je imao uzlazni rast, te Međimurska županija ima pozitivnu vanjsko trgovinsku bilancu. Dakle, više smo izvozili nego što smo uvozili, te se nadam da će tako i ostati, uz ovakvu suradnju i privlačenje investicija“, rekao je Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurja.

Direktorica je kao zaključak naglasila kako će austrijskim investitorima svakako predložiti ulaganje u Međimurje, posebice u Poslovni park Međimurje, koji je prezentiran na radnom sastanku, ali i u tekstilnu i metalsku industriju, dok je župan Matija Posavec dodao kako će tome dati punu podršku, te upravo zbog činjenice da imamo 89% izvoza, koji je dvostruko veći od uvoza, krenuti sa skorim plasmanom na tržišta Austrije i Njemačke.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.