Živopisna Noć muzeja 2022. u Centru Med dvemi vodami

VV | 29.1.2022. u 13:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovogodišnja Noć muzeja ponovo je potvrdila ovu manifestaciju kao jednu od najpopularnijih u domeni kulture. U Hrvatskoj je u Noći muzeja ove godine sudjelovalo 210 kulturnih institucija s 450 različitih programa uz temu "Muzeji - između stvarnog i digitalnog". Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu organizirao je Noć muzeja drugu godinu zaredom.

Uz slobodno razgledavanje stalnog galerijskog postava Mura, Drava i brvnare Moj hrast Adam, posjetitelji, njih stotinjak, imali su priliku upoznati prirodnu baštinu Međimurja na osobito zabavan način. Kroz postav su ih proveli šišmiš (Sara Srša), bijela roda (Ivana Rojko) i leptir plavac (Roberta Radović) te Mateja Horvat odnosno stručni vodiči odjeveni u živopisne kostime koje je osmislila i izradila Ivana Horvat iz Goričana. Posjetitelji su također imali priliku upoznati i istražiti skriven minijaturni svijet kroz leću mikroskopa. Ponajveću znatiželju izazvali su histološki preparati krila cvrčka, ptičjeg pera i noge kućne muhe.

Druženje na otvorenom na Trgu međimurske prirode organizirano je u suradnji s lokalnom zajednicom. Udruga žena Križovec, ŠRD Verk, DVD Križovec i Mjesni odbor Križovec vođen dirigentskom palicom Marka Strojka pobrinuo se za tople napitke, čaj i kuhano vino, a djelatnici Međimurske prirode Danica Turk i Branko Bogdan brinuli su za toplinu ugođaja i otvoreno ognjište odnosno fire-pit.

Za uspomenu na ovogodišnju Noć muzeja posjetitelji su na dar primili tiskani zidni kalendar, a djeca i prigodne bilježnice. Program je organiziran uz poštivanje svih aktualno propisanih epidemioloških mjera te je za razgled postava bila potrebna prethodna rezervacija termina dolaska.

Za sve one koji osobno nisu mogli doći u Križovec u Noći muzeja, Centrom Med dvemi vodami mogli su prošetati virtualno s prikazom postava u 360° na web stranici med-dvemi-vodami.info, te na YouTube kanalu Međimurska priroda putem videozapisa snimljenog stručnog vođenja kroz postav.