Zaštita okoliša kroz umjetnost: Održan projekt ECOArt udruge LUMEN Foto: LUMEN

Zaštita okoliša kroz umjetnost: Održan projekt ECOArt udruge LUMEN

Varaždinske vijesti | 27.10.2020. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa, udruga Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) uspješno je provela međunarodni ERAMSUS+ projekt. Aktivnost projekta, razmjena mladih ECOArt, okupila je 30 mladih u pratnji voditelja iz 6 država - Hrvatske, Italije, Španjolske, Bugarske, Rumunjske i Portugala u Ludbregu od 8. do 15. listopada.

Glavna tema ove razmjene mladih bila je promocija zaštite okoliša kroz umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode mladi su učili i raspravljali o najvažnijim problemima zaštite okoliša koje postoje u njihovim zemljama i cijeloj Europi. Sudionici su naučili kako mladi (kao pojedinci i kao skupina) mogu utjecati na poboljšanje stanja u okolišu te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost.

Ciljevi projekta su poticanje mladih na bolje razumijevanje ekologije i zaštite okoliša, kako pozitivno utjecati na ruralni i urbani prostor te razvijanje interkulturalnog dijaloga među mladima iz 6 različitih zemalja, kroz aktivnosti temeljenih na neformalnom obrazovanju. Uz predstavljanje ekoloških problema i rješenja u njihovim državama sudionici su predložili način za promociju ekološke svijesti u javnosti te izradili kreativne i umjetničke ekološke poruke.

Cjelokupni projekt usmjeren je društvenom uključivanju mladih pod prijetnjom socijalne isključenosti, odnosno mladih s manje mogućnosti. Samim projektom Lumen je zajedno s partnerskim organizacijama povećao aktivnosti mladih u lokalnoj zajednici te potaknuo razvoj kreativnosti i samopouzdanja svih sudionika. Direktan rezultat projekta je eko-mural kod Otoka mladosti, nedaleko od centra grada, kojeg su sudionici sami osmislili i realizirali.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_3.jpg

Sve korištene metode tijekom razmjene mladih temelje se na neformalnom obrazovanju čiji su principi grupni rad, rasprave, interkulturalne radionice, team building i aktivnosti izgradnje povjerenja te kreativne likovne radionice, studijske posjete i slično.

Tijekom projekta sudionici su upoznali hrvatske ulične umjetnike, te posjetili udrugu FUNK i Street art Festival u Koprivnici. Za vrijeme cijelog projekta sigurnost sudionika je bila na prvom mjestu, te su poštivane sve preporuke Stožera civilne zaštite, a dio sudionika je prije i poslije aktivnosti testiran na COVID-19.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_1.jpg

Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) je neprofitna udruga mladih iz Ludbrega, nastala 2000. godine iz Kluba informatičara Ludbreg u sklopu Zajednice tehničke kulture Ludbreg. Sastoji 30-ak mladih i kreativnih pojedinaca, te je u zadnjih 19 godina svojim aktivnostima i projektima ostavila neizbrisiv trag kreativnog i umjetničkog stvaralaštva na širem ludbreškom području. U posljednjih nekoliko godina članovi LUMEN-a su aktivni u europskim i međunarodnim projektima, a kao partner sudjelovala je u više od sedamdeset europskih projekta unutar programa ERASMUS+ i Europa za građane.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_2.jpg

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_5.jpg

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_6.JPG

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci