Zaštita okoliša kroz umjetnost: Održan projekt ECOArt udruge LUMEN Foto: LUMEN

Zaštita okoliša kroz umjetnost: Održan projekt ECOArt udruge LUMEN

Varaždinske vijesti | 27.10.2020. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa, udruga Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) uspješno je provela međunarodni ERAMSUS+ projekt. Aktivnost projekta, razmjena mladih ECOArt, okupila je 30 mladih u pratnji voditelja iz 6 država - Hrvatske, Italije, Španjolske, Bugarske, Rumunjske i Portugala u Ludbregu od 8. do 15. listopada.

Glavna tema ove razmjene mladih bila je promocija zaštite okoliša kroz umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode mladi su učili i raspravljali o najvažnijim problemima zaštite okoliša koje postoje u njihovim zemljama i cijeloj Europi. Sudionici su naučili kako mladi (kao pojedinci i kao skupina) mogu utjecati na poboljšanje stanja u okolišu te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost.

Ciljevi projekta su poticanje mladih na bolje razumijevanje ekologije i zaštite okoliša, kako pozitivno utjecati na ruralni i urbani prostor te razvijanje interkulturalnog dijaloga među mladima iz 6 različitih zemalja, kroz aktivnosti temeljenih na neformalnom obrazovanju. Uz predstavljanje ekoloških problema i rješenja u njihovim državama sudionici su predložili način za promociju ekološke svijesti u javnosti te izradili kreativne i umjetničke ekološke poruke.

Cjelokupni projekt usmjeren je društvenom uključivanju mladih pod prijetnjom socijalne isključenosti, odnosno mladih s manje mogućnosti. Samim projektom Lumen je zajedno s partnerskim organizacijama povećao aktivnosti mladih u lokalnoj zajednici te potaknuo razvoj kreativnosti i samopouzdanja svih sudionika. Direktan rezultat projekta je eko-mural kod Otoka mladosti, nedaleko od centra grada, kojeg su sudionici sami osmislili i realizirali.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_3.jpg

Sve korištene metode tijekom razmjene mladih temelje se na neformalnom obrazovanju čiji su principi grupni rad, rasprave, interkulturalne radionice, team building i aktivnosti izgradnje povjerenja te kreativne likovne radionice, studijske posjete i slično.

Tijekom projekta sudionici su upoznali hrvatske ulične umjetnike, te posjetili udrugu FUNK i Street art Festival u Koprivnici. Za vrijeme cijelog projekta sigurnost sudionika je bila na prvom mjestu, te su poštivane sve preporuke Stožera civilne zaštite, a dio sudionika je prije i poslije aktivnosti testiran na COVID-19.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_1.jpg

Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) je neprofitna udruga mladih iz Ludbrega, nastala 2000. godine iz Kluba informatičara Ludbreg u sklopu Zajednice tehničke kulture Ludbreg. Sastoji 30-ak mladih i kreativnih pojedinaca, te je u zadnjih 19 godina svojim aktivnostima i projektima ostavila neizbrisiv trag kreativnog i umjetničkog stvaralaštva na širem ludbreškom području. U posljednjih nekoliko godina članovi LUMEN-a su aktivni u europskim i međunarodnim projektima, a kao partner sudjelovala je u više od sedamdeset europskih projekta unutar programa ERASMUS+ i Europa za građane.

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_2.jpg

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_5.jpg

projekt_ECOArt_udruge_LUMEN_6.JPG

Video sadržaj