Započelo tradicionalno splavarenje Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara, sudjelovao i župan Stričak Foto: Varaždinska županija

Započelo tradicionalno splavarenje Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara, sudjelovao i župan Stričak

Varaždinske vijesti | 20.6.2022. u 11:14h | Objavljeno u Društvo

Tradicionalni spust Drava – Dunav, Varaždin - Vukovar 2022, kojeg organiziraju članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - Podružnica Varaždinske županije jedan je od programa kojima će se tijekom ove godine obilježiti 31. godišnjica odlaska Zasebne postrojbe PU Varaždinske u obranu grada heroja Vukovara te odati počast Varaždinskim braniteljima koji su 1991. poginuli u Vukovaru.

Ovo već tradicionalno splavarenje rijekama Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara održava se 17. godinu za redom, a na prvoj etapi putovanja do Križnice pridružio se i župan Anđelko Stričak.

- Cilj tog spusta kao prvo je da se na jedan simboličan način povežu dva grada prijatelja, Varaždin i Vukovar, a drugi da se prisjetimo žrtve hrvatskih branitelja, u ovom slučaju policajaca Policijske uprave Varaždin koji su sudjelovali u obrani Vukovara, a pogotovo kada govorimo o nestalim osobama. Cilj nam je isto tako da damo na važnosti rijeci Dravi, našoj najznačajnijoj rijeci na području Varaždinske županije koju popularno volimo nazivati i europska Amazona. Želimo istaknuti važnost vode kao resursa, ali i ljepote kojima možemo svjedočiti uz njezino korito. Kao četvrti cilj, ove godine imamo i jedan recimo znanstveni dio, odnosno uključene Sveučilište Sjever i Javnu ustanovu "Priroda Varaždinske županije", kako bi mjerili kvalitetu vode. Smatram da je ovo zaista hvalevrijedna inicijativa i naravno da će Varaždinska županija to i ubuduće poticati i pomagati - rekao je Stričak.

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske, pozdravio je okupljene u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Varaždinske županije.

- Tradicionalno, već 17. godinu zaredom organiziramo spust u spomen na naše poginule i nestale pripadnike zasebne policijske postrojbe PU varaždinske. Ove smo godine događanje malo proširili, naime uključili smo u priču i Sveučilište Sjever i Javnu ustanovu Priroda Varaždinske županije - rekao je Šantek.

Da spust od Donje Dubrave do Vukovara traje 7 dana, tijekom kojeg je predviđeno i kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, sa konačnim završetkom putovanja u Vukovaru pojasnio je predsjednik Udruge Damir Makovec.

Kako je rijeka Drava i višestruko zaštićeno područje (područje Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000), podršku ovogodišnjem spustu dalo je i Sveučilište Sjever, kao i JU „PRIRODA Varaždinske županije“.

- Varaždin – Vukovar – Drava – Dunav odvija se unutar višestruko zaštićenog područja, to je Regionalni park Mura – Drava, područje ekološke mreže Natura 2000, ali i dio prekograničnog UNESCO rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav stoga je podršku ovogodišnjem spustu dala i naša Javna ustanova „Priroda Varaždinske županije”, kao i Sveučilište Sjever. Ovaj spust je i promocija ovog zaštićenog područja i prirodnih vrijednosti. Rijeka Drava je rijeka s najraznolikijom ribljom zajednicom u Republici Hrvatskoj, vodena i vlažna staništa važna su za velik broj ugroženih vodozemaca i gmazova, na području nalazimo i velik broj rijetkih biljnih vrsta poput kebrača, a šljunčani i pješčani sprudovi staništa su za pojedine rijetke biljne vrste - rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove 'Priroda` Varaždinske županije.

Tijekom spusta provesti će se istraživanje kvalitete vode rijeke Drave unutar ovog zaštićenog područja u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji, i to uzimanjem uzoraka vode radi ispitivanja fizikalno-kemijskih parametara. Istraživanje se provodi za potrebe znanstvenog istraživanja "Statistička kontrola kvalitete rijeke Drave" istraživačke skupine voditeljice izv.prof.dr.sc. Lovorke Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, koja je također jedna od sudionica ovogodišnjeg spusta.

Organizatorima i sudionicima podršku i čestitke je uputio i načelnik PU međimurske Ivan Sokač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci