Zanimljivosti iz pučke tradicije: Što to povezuje svetu Katu, zimu i - kupine? Foto: ilustracija / Pixabay

Zanimljivosti iz pučke tradicije: Što to povezuje svetu Katu, zimu i - kupine?

Varaždinske vijesti | 25.11.2018. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

"Sveta Kata sneg na vrata" i "Sveta Kata belog konja jaše" narodne su izreke koje nam jasno govore da su naši preci za početak zime odredili blagdan svete Katarine Aleksandrijske, 25. studenoga.

- Oko blagdana sv. Katarine bila je česta pojava prvih snjegova, a i listopadno je drveće i grmlje do tog datuma izgubilo i svoje lišće. Ovoj sudbini izbjegla je jedino kupina odnosno kupinec, kako je narod nazivao ovu grmoliku biljku, i to upravo zahvaljujući svetoj Katarini Aleksandrijskoj - kaže Tibor Martan, dipl. etnolog.

Naime, u kajkavskim krajevima pamti se zanimljiva legenda o tome događaju. Bježeći pred svojim progoniteljima, sveta se Katarina Aleksandrijska sakrila upravo u grm kupine. Kada je opasnost minula, svetica se zahvalila kupini ovim riječima: "Za to kaj si me skrila, zanavek buš lepa zelena!“. Pravom, odnosno hudom zimom smatrala se ona zima koja bi uspjela povenuti lišće kupine.

- Kupinu se stoga smatralo svetom i ljekovitom biljkom. Lišće se kupine nekada bralo, sušilo te mljelo u prah. Prah natopljen toplom vodom stavljao se kao gušća smjesa na otekline i rane, a u vrijeme grlobolje i promuklosti od njega se priređivao i čaj. Plod se kupine dobio u svježem mlijeku i davao piti slabešoj djeci, tj. djeci slabijeg imuniteta. Inače, za blagdan sv. Katarine blagovalo se pečenog purana, a žene toga dana iz poštovanja prema svetici nisu radile uobičajene ženske poslove poput predenja, tkanja, šivanja i pranja odjeće – istaknuo je Martan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci