Zagrebački solisti i Klasja Modrušan nastupili na početku posljednjeg tjedna 52. VBV-a Foto: VBV

Zagrebački solisti i Klasja Modrušan nastupili na početku posljednjeg tjedna 52. VBV-a

Varaždinske vijesti | 4.10.2022. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

Izvedbom djela Bacha, Bajamontija, Vivaldija i Händela u Franjevačkoj crkvi počeo je posljednji festivalski tjedan 52. Varaždinskih baroknih večeri.

Nastupili su "stari znalci" festivalske barokne publike i laureati VBV-a Zagrebački solisti, te sopranistica Klasja Modrušan.

- Veliko nam je zadovoljstvo nastupati u Varaždinu, prekrasnom radu koji nas i motivira. Ovako šetajući gradom prije koncerta nekako imam dojam da okruženje pospješuje izvedbu glazbenika koji su ovdje. Drago nam je da smo ponovno na Varaždinskim baroknim večerima - istaknuo je Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća Zagrebačkih solista.

Nakon niza godina na Varaždinskim baroknim večerima ponovno je nastupila sopranistica Klasja Modrušan.

- Imala sam do sada čast nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima dva puta i zaista me obradovao poziv za ovaj treći nastup. Zahvalna sam ravnatelju Davoru Bobiću i naravno Zagrebačkim solistima koji su sjajan ansambl na ovakvom krasnom koncertu. Imam i neke korijene koji vuku iz Varaždina i tako da je puno mi srce što sam ovdje. Barokna glazba je specifična jer je toliko jednostavna, a toliko briljantna i izaziva posebnu emociju. Daje snagu i ljepotu i ta jednostavnost zapravo najčarobnija za baroknu glazbu - istaknula je Modrušan, koja inače radi kao profesorica na pjevačkom odjelu Glazbene škole Blagoja Berse u Zagrebu.

Sinoćnji koncert u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu bio je posvećen obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Večeras je u 20 sati u varaždinskom HNK-u na rasporedu posljednji koncert 52. Varaždinskih baroknih večeri. U festivalskoj opernoj produkciji "Sultani u operi" nastupaju članovi Pera Ensemble, Festivalski ansambl, te solisti Ivana Lazar, Nina Tarandek, Franko Klisović i Emanuel Tomljenović. Dirigent i umjetnički voditelj je Mehmet Yesilcay.

Sutra, u srijedu 5. 10. u 18 sati u varaždinskoj Gradskoj vijećnici festivalski žiri objavit će dobitnike festivalskih nagrada "Jurica Murai" i "Ivan Lukačić".