Vokalnom ansamblu "Sakcinski" iz Ivanca u Bjelovaru pripala nagrada za klasiku Foto: Hrvatski sabor kulture

Vokalnom ansamblu "Sakcinski" iz Ivanca u Bjelovaru pripala nagrada za klasiku

M.Ba./Varaždinske vijesti | 10.11.2015. u 10:28h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnji, 12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, koji je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 7. i 8. studenoga održan u Bjelovaru okupio je više od 250 pjevača, članova 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine.

Čak 91 mali vokalni sastav u konkurenciji, s ukupno više od 1100 pjevača na županijskim su smotrama ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić koji su odabrali i sudionike nacionalnog Susreta koji je održan u Bjelovaru. Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u dvije cjeline.

U okviru prve festivalske večeri pod nazivom „Putovima tradicije“ nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova - Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica, Ženska skupina KUD-a „Sv. Ana - Vučjak“, Karlovac, Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“, Ivanovec, Ženski pjevački sastav KUD-a „Ivan Goran Kovačić“, Beravci, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Tomislav“, Sveti Ivan Žabno. Kategorija folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova, Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina, Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg, Pjevačka skupina „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“, Kupljenovo, Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“, Sisak, Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica.

Drugi dan Susreta pod nazivom „Od klasike do popa“ predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova, a nastupili su - Renesansni ansambl Vokalnog ansambla „Vatroslav Lisinski“, Zagreb, Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec, Renesansni ansambl „Laudate“, Zagreb. U kategoriji slobodnih stilova i žanrova natjecali su se - Klapa „Voneti“, Karlovac, Ženska vokalna grupa „Jurjevke“, Gornja Stubica, Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec,Iste su večeri, kao gošće nastupile članice nagrađivane ženske klape „Stentoria“ iz Daruvara. Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

U kategoriji izvorne pučke glazbe Nagradu je osvojila Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“ iz Bobovaca (voditelj: Renato Klarić) dok je u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“ iz Siska (voditelj: Dražen Kurilovčan). U istoj kategoriji, dodijeljene su i dvije dodatne nagrade: nagrada za kvalitetu zvuka, koja je pripala Pjevačkoj skupini „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“ (voditelj: Ivica Ivanković), dok je Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra (voditelj: Vjekoslav Martinić) nagrađena nagradom za raznolikost programa i nadahnutu izvedbu.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u kategoriji suvremenog višeglasja nagradu osvojili članovi Klape „Voneti“ iz Karlovca (voditelj: Veton Marevci), koji će predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2016.