Višnja Tompoš-Grabrović: Najveću podršku i oslonac pronalazim u krugu obitelji

VVM | 27.12.2022. u 11:25h | Objavljeno u Društvo

Višnja Tompoš-Grabrović zastupa i predstavlja čak tri tvrtke: AMC Međimurje d.o.o., koja se bavi prodajom i održavanjem Ford i Hyundai vozila te održavanjem VW vozila, zatim frizerski salon i salon za uljepšavanje Vito d.o.o., kao i Nevida d.o.o., tvrtku za iznajmljivanje apartmana.

Put poslovanja u tipično muškom svijetu

Zahvaljujući predanosti i dugogodišnjem iskustvu, Višnja s lakoćom priprema razvojne programe i osigurava optimalne i učinkovite uvjete rada organizacijskih dijelova u sve tri tvrtke te s ponosom vodi 20 djelatnika.

Ova skromna, ali ponosna poduzetnica, svoje je znanje oblikovala u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu, a nakon prekida studija zbog onkološke bolesti dolazi na mjesto prodajne savjetnice u AMC Međimurje. Kroz godine Višnja se postepeno uzdizala na pozicijama sve do 2006. godine kada postaje direktorica i suvlasnica.

Iako je najviše učila od svoje majke, Darinke Tompoš, osnivačice AMC Međimurja, Višnjin put u auto industriji nije bio lak.

– Kako sam se afirmirala u tipično muškom poslu 90-tih godina, ponekad sam bila jedina žena na edukacijama za prodaju vozila, prisjeća se.

Upravo zbog izazova s kojim se susretala, Višnja danas prepoznaje i daje priliku svojim djelatnicama da se dokažu na “muškim” poslovima te ponosno naglašava kako je u AMC-u od 14 zaposlenih djelatnika pet žena koje obavljaju djelatnost prodajne savjetnice, skladištarke, servisne savjetnice i Uprave.

Želja za sigurnošću donijela je nove investicije

Dok je još obavljala dužnosti voditeljice prodaje vozila u AMC Međimurje, Višnja 2004. godine otvara Vito d.o.o., frizerski salon i salon za uljepšavanje, koji danas broji šest djelatnika.

– U želji da obitelji osiguram sigurnost, gurala sam se u nove izazove. Želja za sigurnošću odvela me u nove investicije. Iako su potpuno različite djelatnosti, odluke su bile vrlo racionalne, a ideje i planovi razrađeni do najsitnijih detalja, naglašava uspješna poduzetnica.
Osim salona za uljepšavanje, Višnja vodi i tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem apartmanskog smještaja.

- Godinama ljetujemo na Krku. Kako smo su suprug i ja nemirna duha i prošli smo taj otok uzduž i poprijeko i oduševili se njegovom prirodom i poviješću. Logični slijed je bio da krenemo s građenjem objekta koji bi zadovoljio potrebe svakog tko želi provesti godišnji odmor u prirodi i u miru uživati u ljepotama Krka. Tako smo započeli još jednu poslovnu avanturu, objašnjava sugovornica.

Zanimalo nas je kako sve to uspjeva.

– Najveća podrška mi je obitelj: suprug Damir, kći Neda i majka Darinka, koji su mi i najveći oslonac. Naravno, uz obitelj tu je i krug mojih prijateljica s kojima se družim već godinama i s kojima dijelim i one lijepe kao i manje lijepe trenutke, odgovara.

Tajna njenog uspjeha, kako dodaje, leži upravo u integritetu i brižnosti koju dobiva od obitelji i prenosi na svoje zaposlenike. Njene organizacijske sposobnosti, kreativnost, ali i upornost u auto industriji, dale su joj snagu da krene u nove izazove i s dozom lakoće vodi 20 zaposlenika.

– Kad malo zastanem i pogledam svoj životni put, koji vrlo često zbog zdravlja nije bio lagan, vidim da me zapravo formirao kao osobu. Sve poteškoće i prepreke su mi pokazale da se može puno toga usprkos njima i da mi je svaka od njih dala još jedan sloj inata, izdržljivosti i motivacije za nastavak, naglašava sugovornica.

S obzirom na to da se obujam posla u svim segmentima iz godine u godinu povećava, radim na kontroliranom širenju i održavanju poslovanja.

Novi planovi su u tijeku.

– Cilj mi je dobro usklađeni privatni i poslovni život. Svakako želim Nedu usmjeriti da pronađe svoj put i da bude sretna sa svojim odabirom. Nadam se da ću joj biti primjer u tome kako je važno biti samostalna žena i kako stajati iza svojih izbora, zaključuje.

Unatoč očitoj različitosti poslova s kojima se njene tvrtke bave, Višnja stavlja najveći naglasak upravo na odnos s djelatnicima.

-Važno mi je da su djelatnici zadovoljni na poslu jer nam je tako produktivnost veća. Poštujem privatni život djelatnika ali naravno, mora se poštivati red te raspodjela i organizacija rada kako bismo bili što kvalitetniji. Poštivati djelatnika je izrazito važno, a jednako tako važan je i pošten pristup prema svakome od njih. Prihvaćam različitosti i trudim se poticati razvoj dobrih sposobnosti kako bi se baš svaki član tvrtke afirmirao na najbolji mogući način, naglašava sugovornica.

Upravo takav stav te predan rad za jednakost na poslu ali i izvan njega čine Višnju jedinstvenom poduzetnicom koja efikasno vodi svoja poslovanja. Osim poduzetništva, Višnja je i aktivan član Skupštine Auto kluba Čakovec te član Skupštine Gradskog Crvenog Križa Čakovec.

Označeno u