Kako se skladno upotpunjuju vrhunska vina Bibich, zalogaji male kreativne kuhinje i ozračje barokne jezgre Varaždina mogu se uvjeriti su se svi koji tijekom Špancirfesta posjete mali, ali zgodan prostor Art&Wine-a u Gundulićevoj ulici, odnosno popularno zvanoj Dućanskoj.
Tu se, naime, ne radi tek o prodaji butelja poznate obiteljske vinarije iz Plastova, kako bi se u prvi mah moglo pomisliti, nego u prilici za uživanje i druženje uz više vrsti vina koja se toče na čaše, a uz koja se služe odgovarajući zalogaji hrane, i to gratis.
-Nastojali smo slijediti filozofiju obitelji Bibić koja je poznata po vinima, ali i svojoj kuhinji te cjelovitom doživljaju koje odiše ugodnošću i prijateljstvom. Budući da njihovu molekularnu kuhinju nije moguće samo tako preslikati ili dovesti iz njihovog mjesta, odlučili smo se za ponudu povrća, sira, gušćih jetara, bifteka i drugih delicija uz, naravno, vina Bibich odabrana sukladno ovom podneblju, objašnjava nam Marija Gregurić, voditeljica Art&Wine-a, napominjući da se hrana priprema pred gostima od provjerenih namirnica i na posebnom roštilju napravljenom u MIV-u prema vlastitoj zamisli.
Uz delicije, koje dolaze besplatno, gosti Art&Winea mogu odabrati pjenušac Bibich Brut, rose Think pink, nekoliko vrsti cuvea te bijelih i crvenih vina vinogradara i vinara Alena Bibića koja iz malog mjesta na brdu iznad Skradina uglavnom odlaze u probrane restorane, specijalizirane trgovine i hotele svjetskih metropola kao što su New York, Tokyo i Stockholm. Među tim vinima je i čuveno Bas de Bas, dok se također čuveni Aleph, zacijelo najskuplje vino u Hrvata, prodaje samo u buteljama kojih se proizvodi u ograničenim količinama, i to ne svake godine, već ovisno o urodu grožđa.
Bude li sreće i poklopi se nekoliko stvari, kako doznajemo u Art&Wine-u, varaždinski vinoljupci i njihovi gosti moći će i nakon Špancirfesta uživati u vinima Bibich i popratnim delicijama.
-Ne odmah, ali nadamo se još ove godine jer je odaziv gostiju i njihova reakcija jako su dobri, iako nisu svi čuli za obiteljsku vinariju iz Plastova koja je oduševila i čuvenog gastro putopisca Anthony Bourdaina, napominje Marija Gregurić dodajući da je velika želja u potpuno novom prostoru ugostiti poznate kuhare na tjednim tematskim večerima.