New York, Tokyo i Stockholm samo su neke svjetske metropole u čijim se probranim restoranima, trgovinama vinom i hotelima mogu naći vina Bibich, obiteljske vinarija iz sela Plastovo na brdu iznad Skradina. Zahvaljujući Špancirfestu, ovih su se dana našao i u - Varaždinu!
Obitelj Bibić se proizvodnjom vina bavi kroz više generacija, a zasluga za stavljanje Skradina na vinsku mapu svijeta pripada mlađem vinaru i vinogradaru Alenu Bibiću.
-„Bibich“ kao brand je prepoznat među ljubiteljima vina kao drugačiji, svoj, originalan i intrigantan. Naša vina ne osvajaju „na prvu“, nisu uvijek ljubazna i lepršava, ali su vina koja pamtite i o kojim razmišljate dugo nakon što ih probate, vele u ovoj ’boutique’ obiteljskoj vinariji koja ima cilj odnjegovati vina koja u moru unificiranih, globalnih vina imaju osobni pečat s naglaskom na teritorij i mikrolokaciju odakle dolaze.
Da se u toj svojoj misiji itekako uspijeva, govori i podatak da od 120.000 do 150.000 boca, koliko ih proizvede vinarija godišnje, čak 80 posto se izvozi, i to pretežito u SAD, Švedsku i Japan u ekskluzivne trgovine vinom, hotele i prestižne restorane.
Anthony Bourdain, zacijelo najpoznatiji gastro putopisac, tek je jedan u nizu onih koji su bili oduševljeni vinima Bibich i zalogajima njihove kreativne kuhinje u Plastovu. Dio te jedinstvene ponude, zahvaljujući Špancirfestu, može se doživjeti i u malom, ali zgodnom prostoru Art & Wine-a u Gundulićevoj, odnosno popularnoj Dućanskoj ulici gdje se vina Bibich nude svaki dan od 11 do 24 sata i na čaše.