Jelena Pavleković Foto: Varaždinska županija

Vikend na svježem zraku? Čuvajte prirodu, ne ostavljajte smeće i ne vozite po sprudovima

Varaždinske vijesti | 25.4.2020. u 10:54h | Objavljeno u Društvo

Došao nam je vikend koji će mnogi zasigurno iskoristiti za boravak na svježem zraku, a tim je povodom ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Jelena Pavleković, uputila apel svima koji odlaze u prirodu.

- Poštovani stanovnici Varaždinske županije, apeliramo na sve vas da prilikom odlaska u prirodu ne ostavljate smeće za sobom! Naime, u posljednje vrijeme uočeno je povećano onečišćenje prirode u našoj županiji odlaganjem različitih vrsta otpada koje posjetitelji prirodnih područja ostavljaju iza sebe - ukazala je Pavleković.

Dodala je kako je primijećen i povećan broj vozača quadova po zaštićenim dijelovima prirode od kojih su mnogi i unutar ekološke mreže Natura 2000.

- Na području Regionalnog parka Mura – Drava vozači quadova voze i po sprudovima, na kojima u ovo doba gnijezde mnoge rijetke vrste ptica, čime ih direktno ugrožavaju. Uočena su i nova odlagališta građevinskog otpada o čemu su obaviještene i lokalne vlasti te komunalni redari - istaknula je.

- Priroda je naš dom i moramo ju čuvati jer su posljedice svakog neodgovornog ponašanja prema prirodi dalekosežne i imaju utjecaj na kvalitetu našeg života. Bacanjem smeća, građevinskog otpada, vožnjom quadovima i drugim vozilima po sprudovima ugrožavaju se staništa mnogih biljaka i životinja, te u konačnici onečišćuje okoliš u kojem mi živimo. Apeliramo na sve koji odlaze u prirodu da se ponašaju odgovorno - naglasila je Jelena Pavleković.