VIDEO Učenici Glazbene škole u Varaždinu spajaju glazbu i prirodu

Varaždinske vijesti | 15.1.2022. u 18:35h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu nastavila je objavljivati video uratke u sklopu projekta "Neispričana ljepota Varaždinske županije", koji provodi u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin te pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

>> VIDEO Projekt Glazbene škole i Koncertnog ureda Varaždina "Neispričana ljepota Varaždinske županije"

- Kroz video uratke koji sadrže umjetničke dosege varaždinske Glazbene škole snimljene na atraktivnim i nedovoljno istaknutim lokalitetima Varaždinske županije, cilj je ostvariti što veću vidljivost županije na europskoj i svjetskoj razini i povećati interes za upis učenika u osnovnu i srednju glazbenu školu - napomenuli su iz Glazbene škole.

Nakon Klare Blažunaj, učenice Odjela solo pjevanja koja se predstavila u prvom videu, u drugom video uratku u Arboretumu Opeka nastupio je pijanist Leonard Kobal, učenik Odjela za klavir. Zasvirao je u perivoju parka u kojem se putem glazbe i slike iskazuje neraskidiva veza između glazbe i prirode.

Leonard izvodi Etidu - slika op. 38, br. 5, S. Rahmanjinova, no izvodi i vlastitu kompoziciju pod nazivom "Aspiration".

"Nema umjetnosti koja bi kao glazba djelovala na najšire slojeve ljudstva – od onih najpriprostijih do kulturno istančanih bića. Ona govori razumljivim jezikom i ne treba nikakvih tumača ni prevodilaca, ona obuzima čovjeka svojim melodioznim govorom, uzbuđuje ga ritmom pokreće ga na ples i pjevanje, budi u njemu radost…" (K. Filić, Glazbeni život Varaždina, predgovor) - ovim je riječima predstavljen treći video u kojem nastupa učenica 3. razreda srednje glazbene škole, pijanistica Lucija Čehok.

Lucija je u prekrasnoj prirodi Arboretuma Opeka izvela djelo J. S. Bacha Ouverture nach Französischer Art, BWV 831, Bourrée I-II, te Beethovenovu Sonatu op. 31 br. 2 u d-molu, III. Allegretto.

Pogledajte i poslušajte...