VIDEO Sunčana Glavak: Briga o mentalnom zdravlju zahtijeva integrirani pristup

VV | 18.10.2022. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u plenarnoj raspravi o europskoj politici o mentalnom zdravlju istaknula je da diljem Europe, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 110 milijuna ljudi živi s mentalnim poremećajem koji rezultiraju s gotovo 250 tisuća smrti godišnje.

- Emotivna bol snažna je jednako kao i fizička, a mentalno zdravlje nije odredište, već proces. U tom procesu potreban nam je integrirani pristup. Vjerujem da bi razvoj psihijatrije u zajednici bio dobar korak - rekla je eurozastupnica Glavak istaknuvši primjer Hrvatske u kojoj su napravljeni pojedini pilot projekti.

Na mentalno zdravlje građana utjecala je pandemija bolesti COVID-19, a dodatni izvori stresa proizlaze iz socioekonomskih prilika poput inflacije, pada standarda, rata u Ukrajini, prijetnji nuklearnim ratom, klimatskih promjena te, posebno kod mladih, cyberbullinga i međuvršnjaškog nasilja.

Zastupnica Sunčana Glavak zato se zauzima za izgradnju društva u kojem se terapije i razgovor s psihologom smatraju normalnim i poželjnim, a mentalno zdravlje ne predstavlja tabu temu.

- Ne možemo nekome samo reći bit ćeš dobro, treba mu pomoći - zaključila je.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Program rada Komisije za 2023. godinu obuhvatiti inicijativu o mentalnom zdravlju koja je proizašla iz zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

Označeno u
Video sadržaj