VI. osnovna škola Varaždin među najboljima u online programu za učenje matematike Foto: Matific

VI. osnovna škola Varaždin među najboljima u online programu za učenje matematike

Varaždinske vijesti | 16.6.2019. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

VI. osnovna škola Varaždin istaknula se u Matific pilot projektu kao škola s preko 500 učenika registriranih na digitalnom matematičkom programu.

Pilot projekt u sklopu Škole za život je prvi projekt Matifica na nacionalnoj razini te su Matific u Hrvatskoj koristile 42 škole koje sudjeluju u programu Škola za život tijekom ove školske godine. Završna ceremonija Matific pilot projekta održala se 13. lipnja u VI. osnovnoj školi Varaždin.

VI_OS_Varazdin_Matific_1.jpg

Matific je globalno prepoznati i višestruko nagrađivani online program za učenje i podučavanje matematike u osnovnim školama. Matific koriste škole u više od 50 zemalja, na 40 jezika i podešen je na 50 kurikuluma. Pedagogija Matifica temelji se na praktičnim zadacima, učenju kroz istraživanje i angažmanu učenika, što je čini prikladnom za program Škole za život. Matific je surađivao s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u prevođenju Matific programa i usklađivanju eksperimentalnog programa s tisućama zadataka u Matificu.

Ceremoniju su posjetili pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, veleposlanica Australije u RH Elizabeth Petrovic te potpredsjednik globalnog razvoja Matifica Scott Smith. Na kraju ceremonije je potpredsjednik Matifica uručio priznanja koja su u ime cijelog razreda primili najbolji učenici te je naglasio svoje oduševljenje rezultatima pilot projekta.

VI_OS_Varazdin_Matific_3_Predstavnici_razreda_s_nagradama_i_ravnatelj_Mario_Stancic_Elizabeth_Petrovic_Lidija_Kralj_Ivona_Mikulcic_i_Scott_Smith.jpg

- Apsolutno nas je oduševio angažman i rezultati učitelja i učenika u Hrvatskoj. Na tisuće učenika diljem Republike Hrvatske imalo je pristup Matificu te su, rješavajući na stotine tisuća zadatka, poboljšali svoje rezultate za 30, 40 ili čak 50 posto. No, bitnije od toga nam je da smo imali prilike vidjeti kako učenici igraju zabavne Matific igre u svoje slobodno vrijeme i povećavaju interes za matematikom - rekao je Smith.

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj čestitala je učenicima na uspješnom učenju matematike uz pomoć tehnologije.

- Zaista je bilo lijepo vidjeti njihovo zadovoljstvo prilikom rješavanja matematičkih zadataka te rezultate koji postižu. Osim ostvarivanja odgojno-obrazovnih ishoda iz nacionalnog kurikuluma učenici su tijekom ovog pilot projekta promijenili svoj stav prema matematici, zavoljeli matematiku što je posebno važno za njihov daljnji uspjeh u obrazovanju - istaknula je Kralj.

VI_OS_Varazdin_Matific_2_Lidija_Kralj.jpg

Program učiteljima i učiteljicama daje mogućnost odabira koje zadatke žele zadati učenicima za rad u školi ili domaću zadaću. Zadaci u prosjeku traju pet minuta što je idealno vrijeme za ponavljanje gradiva, kaže Nina Prašnjak, učiteljica matematike u VI. osnovnoj školi Varaždin.

- Program koristimo kako bi ponovili naučeno nastavno gradivo. Zadaci su jako zanimljivi i povezani s stvarnim životom i učenici nemaju dojam da rješavaju matematičke zadatke već su mišljenja da igraju igrice i spašavaju čudovišta. Zadaci su koncipirani na način da si učenici sve mogu predočiti i povezati sa stvarnim životom - napomenula je Prašnjak.

Scott Smith, potpredsjednik Matifica, pohvalio je eksperimentalni program Škole za život.

- Nastavni plan programa Škola za život od samih se početaka činio kao savršen spoj s pedagogijom Matifica te smo uzbudljivo pratili usklađivanje našeg programa, koji se temelji na konceptualnom razumijevanju i učenju na praktičnim zadacima, s eksperimentalnim programom Škole za život. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i pomoćnica Ministrice Lidija Kralj zaslužuju pohvale za svoju predanost cjelovitom učenju koje predvode na svjetskoj razini - zaključio je Smith.

VI_OS_Varazdin_Matific_4_Scott_Smith_i_Lidija_Kralj.jpg