VELIKO SRCE VARAŽDINA Ove godine za dobra djela dodjeljeno ukupno 18 plaketa djeci i odraslima

MGA | 26.10.2023. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" danas su dodjeljene plakete Dječjeg gradskog vijeća zaslužnim učenicima varaždinskih osnovnih škola, ali i njihovim učiteljicama. Nagrada se dodjeljuje na Dan međusobnog pomaganja, 26. listopada. 

Plakete "Veliko srce Varaždina" dodjeljuje Dječje gradsko vijeće od 2012. godine za izvanredna postignuća i istaknute uspjehe na području međusobnog pomaganja, vršnjačke pomoći, međugeneracijske solidarnosti, promicanja i poštivanja dječjih prava, te odraslim osobama koje su se posebno i iznadprosječno istakle u ostvarivanju dječjih prava.

Koordinatorica ovog projekta je Dubravka Novak, a plakete su uručili predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Varaždina Lovro Ledenko, dok je svečanost vodila Bella Sedlar, zamjenica predsjednika DGV-a. Ove je godine dodjeljeno ukupno 18 plaketa od čega je 15 pojedinačnih plaketa uručeno učenicima, a dvije učiteljicama dok je jedna grupna plaketa uručena predstavnicima cijelog razreda.

- Ideja za ovu nagradu nastala je prije 11 godina s ciljem da se izdvoje djeca koja se ističu po svojim vrlinama, svom volonterskom ili humanitarnom radu tj. vršnjačkoj ili međugeneracijskoj solidarnosti i pomaganju drugima. Istraživanje o zastupljenosti djece u medijima, koje smo tada proveli, pokazalo je da su mediji preplavljeni napisima koji su isticali teškoće u društvu, a koja se odnose na nasilje među mladima. Tek sporadično bi se objavljivala imena djece koja su postigla određene sportske rezultate ili slično. Stoga je ovo priznanje pokušaj da se iz mnoštva izdvoje djeca koja se svojim ponašanjem i suosjećanjem zalažu za pomaganje drugima te koja uočavaju i reagiraju na nepravdu oko sebe - pojasnila je Dubravka Novak, dugogodišnja voditeljica Dječjeg foruma Varaždin koja je napomenula da Grad Varaždin jedini u Hrvatskoj ima ustanovljenu takvu nagradu kojom se nagrađuju djeca za primjere solidarnosti, međusobnog pomaganja, vršnjačke pomoći i poštivanje dječjih prava.

Čestitajući dobitnicima Velikog srca Grada Varaždina predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, prenio je i čestitke gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja.

- S ovim nagradama nećemo promijeniti svijet, ali s ovim vašim malim doprinosom koje je zapravo velik u vašim školama i sredinama vi ćete pokazati onim velikim političarima da je moguć humaniji, ljudskiji i bolji svijet. Pokazat ćete da svi mi zajedno možemo izgraditi društvo u kojem ćete i vi biti ravnopravni, te biti budućnost ali i sadašnjost. Prenosim vam i našu želju da i dalje surađujemo s vama, da vas  dalje slušamo i čujemo te podržavamo u radu. Nadam se da ćemo nastaviti ovu lijepu tradiciju i u budućnosti - rekao je Lukavečki obraćajući se djeci, ali i okupljenim roditeljima. Svečanosti uručenja nagrada Veliko srce Varaždina nazočila je i Danijela Vusić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

Na I. Osnovnoj školi Varaždin pojedinačne plakete primili su Maksim Zrnić i Laura Domislović, oboje učenici 5. c razreda te Karla Kaniški iz 8. a. Nagrađeni učenici II. Osnovne škole su Ema Čumbrek iz 5. a i Tena Fischer iz 6. c. Na III. Osnovnoj školi grupna plaketa dodjeljena je cijelom 3. b razredu, dok je na IV. Osnovnoj školi nagrađen Matija Vincek iz 7. c razreda. Na V. Osnovnoj školi nagrađene su Kristina Domjan i Lucija Gomaz, obje učenice 6. b razreda. VI. Osnovna škola ima nagrađene učenike; Elenu Novak iz 8. c i Auroru Hajdin i Alinu Nemet, učenice 5. razreda. VII. Osnovna škola ima četvero pojedinačnih plaketa koje su primili Bruna Brumec, 6. b, Dea Grahek, 6. a, Ema Borovec, 5. b i Iva Žirković, 4. b. Među odraslima koji su zaslužili plaketu "Veliko srce Varaždina" su učiteljice Suzana Kućar i Rosana Štrocinger. 

Prijedloge nagrađenih prikupljaju dječji forumi na svojim školama, a može ih dati svaki učenik/ca, grupa djece, razredni odjel, razrednik/ca, učitelj/ca, ravnatelj/ica, član/ica Dječjeg gradsko vijeća, Dječjeg foruma, Vijeća učenika i Društva Naša djeca Varaždin.