Varaždinsko i istarsko kazalište s operom "Caccia lontana" gostuju u Londonu Foto: HNK Varaždin

Varaždinsko i istarsko kazalište s operom "Caccia lontana" gostuju u Londonu

Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 14:40h | Objavljeno u Društvo

Vrijedna umjetnička suradnja ostvarena tijekom ove sezone u koprodukciji dvaju hrvatskih kazališta (INK – Gradsko kazalište Pula i HNK u Varaždinu) na scenu donosi hrvatsku, ali i praizvedbu u Ujedinjenom kraljevstvu, opere "Caccia lontana" Antonia Smareglie.

Opera u režiji višestruko nagrađivanog redatelja Ozrena Prohića te u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić, mezzosopranistice Sofije Cingula i uz klavirsku pratnju vrsnog mladog dirigenta Stjepana Vugera, izvodi se u kombinaciji s dokumentarnim filmom autora Dražena Krešića i Julie Klier za produkciju Droolia UFO. Ne čudi stoga da je ova kombinacija dvaju umjetničkih žanrova, nakon pulskih i varaždinskih premijera i izvedbi, prošla i međunarodnu selekciju londonskog festivala "Opera in the City 2019" te je izabrana za samo otvaranje festivala.

Ukupno tri predstave odigrat će se u Bridewall Theateru u Londonu od 20. do 22. kolovoza. "Opera in the City Festival" jedan je od poznatijih svjetskih festivala na kojemu se ostvaruju suvremeni koncepti i promišljanja operne scene. "Rijetko izvođeni komadi, nova djela i multidisciplinarni projekti s fokusom na međunarodne suradnje obećavaju jedinstvenu sezonu: uključujući operu s daškom jazza koja Othella smješta u svijet ragbija, ljubavnu priču ispričanu kroz Vivaldija i Goethea, englesku praizvedbu „Caccie lontane“ ponovno otkrivenog hrvatsko-talijanskog skladatelja Antonija Smareglie koju prezentiraju Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te suvremenog sci-fi glazbenog teatra o modi i smaku svijeta".

Izvrsne kritike i osvrti na dosadašnje izvedbe Caccie lontane ovom su selekcijom te pozivom za sudjelovanje na festivalu na najbolji način opravdani, a brojčano mali, ali u umjetničkome smislu snažan ansambl, dobiva nesvakidašnju priliku za promociju hrvatske kulturne baštine u širem europskom kontekstu.

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dokazuju kako je moguće producirati vrhunske operne predstave i izvan mainstreama velikih nacionalnih opernih kuća. U godini u kojoj se obilježavaju i 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica smrti skladatelja Antonia Smareglie, koprodukcijska izvedba njegove diplomske opere Caccia lontana nije samo dala nužan obol zaslužnom hrvatsko-istarskome umjetniku već se i pokazala vizionarskom u promišljanju opernih uprizorenja u kontekstu modernih svjetskih kazališnih stremljenja.

Ovo iznimno gostovanje ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Grada Pule i Istarske županije.