VIDEO Varaždinski tamburaški orkestar oduševio Hrvate u SAD-u

VV | 25.11.2023. u 08:34h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski tamburaški orkestar prije nekoliko se dana vratio s desetodnevne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama. Orkestar je od 9. do 13. studenog boravio u Pittsburghu na TamFESTu, festivalu seniorskih tamburaških skupina iz cijelog SAD-a i Kanade na poziv Hrvatske bratske zajednice i glavne tajnice Bernadette Luketich-Sikaras. Nakon toga su od 14. do 19. studenog boravili u Chicagu kao gosti Tamburaškog orkestra društva Hrvatska Loza Chicago - Croatian Vines Chicago. 

400771609_887790730017759_3384905838012405911_n.jpeg

Na festivalu u Pittsburghu varaždinski su tamburaši održali dva nastupa zajedno s 24 tamburaška sastava čiji su članovi hrvatski iseljenici u Sjevernoj Americi. Nakon ovacija publike, glavni predsjednik CFU Edward W. Pazo i glavna tajnica CFU Bernadette Luketich-Sikaras uručili su posebnu zahvalnicu Varaždinskom tamburaškom orkestru. Na festivalu je bio i Pjer Šimunović, ambasador Republike Hrvatske u Washingtonu. 

Orkestar je nakon toga održao cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu u Rankinu pred prepunom dvoranom. Nakon prvog dijela turneje otputovali su u Chicago gdje su održali dva koncerta; prvi je bio kraći humanitarni koncert u Domu za starije i nemoćne osobe te cjelovečernji koncert u Hrvatskom kulturnom centru Chicago, sjedištu udruge Hrvatska loza.

Uz orkestar nastupili su i vokalni solisti, sopranistica Gabriela Hrženjak te bariton Matija Boršćak, a poseban gost orkestra na turneji bio je dugogodišnji šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, maestro Siniša Leopold. Maestro Leopold je zajedno s dirigentom orkestra, Tiborom Bünom te Sandrom Korbar, voditeljicom mladih tamburaša iz Chicaga, održao i radionicu na kojoj su im prenijeli svoja znanja te ih pripremili za zajednički nastup s Varaždinskim tamburaškim orkestrom. Izvedeni programi orkestra prikazali su presjek hrvatske tradicijske glazbe i zabavnih melodija aranžiranih za tamburaški orkestar, filmske te klasične glazbe.

- Orkestrom su suvereno ravnali maestro Leopold i maestro Bün koji su, svatko na svoj način, unijeli dio sebe u izvedbe orkestra. Svaki koncert praćen je izuzetnim oduševljenjem publike koja je željna kvalitetne tamburaške glazbe, ali posebice i umjetnika iz svoje domovine. Taj domovinski „štih“ prisutan je na svakom koraku. Iako se radi o drugoj ili trećoj generaciji iseljenika, koji više ne govore hrvatski, ipak, kad se radi o pjesmi, svi je prihvaćaju uglas i pjevaju s velikim oduševljenjem - ističe Tibor Bün, voditelj i dirigent Varaždinskog tamburaškog orkestra.

Potporu ovoj turneji dalo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Varaždina, ostali veći i manji sponzori te obitelji članova orkestra.