Varaždinski pčelari u Sloveniji obilježili prvi Svjetski dan pčela Foto: PD Varaždin

Varaždinski pčelari u Sloveniji obilježili prvi Svjetski dan pčela

Varaždinske vijesti | 26.5.2018. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski pčelari sudjelovali su u obilježavanju 1. Svjetskog dana pčela u Sloveniji. Naime, na prijedlog Slovenije, Generalna skupština Ujedinjenih naroda na zasjedanju 20. prosinca 2017. godine usvojila je rezoluciju kojom se 20. svibnja proglašava Svjetskim danom pčela, s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača, kao i upozorenja da se njihov broj smanjuje iz godine u godinu.

Povodom Svjetskog dana pčela u petak, 18. svibnja, u Žirovnici je održana Svjetska konferencija o globalnim izazovima u pčelarstvu, a u Višnjoj Gori je otvoreno spomen-obilježje u počast kranjskoj pčeli. U subotu, 19. svibnja na Brdu kod Kranja održana je međunarodna ministarska konferencija o važnosti pčela i drugih oprašivača. U nedjelju, 20. svibnja, u organizaciji Pčelarskog saveza Slovenije i Općine Žirovnica, pod pokroviteljstvom slovenskog predsjednika Boruta Pahora, u Žirovnici je održana središnja proslava prvog Svjetskog dana pčela, a povodom ovog praznika Banka Slovenije izdala je prigodnu kovanicu od dva eura na kojoj je prikazan globus u obliku saća, autora Janeza Bizjaka.

Inače, datum 20. svibnja je odabran budući da je riječ o danu rođenja (20. svibnja 1734.) slavnog slovenskog pčelara i pčelarskog pedagoga, začetnika modernog pčelarstva, Antona Janše.