Varaždinski Odred izviđača „Sirius“ održao izviđačko logorovanje kod jezera Šoderice

VV | 9.8.2021. u 15:37h | Objavljeno u Društvo

Nakon završetka školske godine članovi Odreda izviđača "Sirius" iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu koja je na žalost zbog epidemiološke situacije prošle godine bila odgođena. Izviđačko logorovanje je ove godine, umjesto već tradicionalnog mjesta u blizini Daruvara, daleko od civilizacije, na livadama okruženim šumama, održano u kampu kraj jezera Šoderica u općini Legrad.

Aktivnost je održana u periodu od 10.7. do 17.7.2021. god., a sudjelovalo je četrdesetak članova Odreda izviđača „Sirius“, pretežno djece osnovnoškolskog uzrasta dok su kao voditelji pretežno sudjelovali srednjoškolci i studenti. Tijekom boravka svi sudionici imali su neka zaduženja, kao što su noćno dežuranje, pomaganje u kuhinji i vođenje brige o čistoći i urednosti, a time su stjecali nova nezaboravna iskustva. U sklopu logorovanja bio je organiziran poludnevni izlet do jezera Jegeniš, a dijelom se hodalo uz obalu Drave koja se tim dijelom još naziva i „hrvatskom Amazonom“.

U organizaciji općine Legrad i njihovog načelnika jedan dan je jezerom Šoderica bila organizirana vožnja solarnim brodom.

Od ostalih aktivnosti u kojima su izviđači sudjelovali mora se spomenuti prolazak adventure parka i zip line-a, veslanje u neretvanskim lađama te profesionalna radionica iz prve pomoći i spašavanja u vodi od strane koprivničkog HGSS-a.

Svakim danom, provodio se izviđački program kroz simbolički okvir priče o gusarima i skrivenom blagu na Šoderici, priče napisane od strane izviđačkih voditelja. Članovi su svaki dan imali zadatke koje su morali izvršavati kako bi na samom kraju pronašli skriveno blago, a to je cijeli boravak činilo još zanimljivijim.

Sudionici su imali prilike polagati razne izviđačke vještine i vještarstva kao npr. izletnik, izviđački kurir, domaćin, plivač, mlađi kuhar, higijeničar-bolničar i dr.

Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, signalizacija, čvorovi, osnove kuhanja u prirodi te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru se pjevalo, pričali vicevi, izvodili razni skečevi te igrale društvene igre. Više fotografija i detaljniji opis po danima mogu se vidjeti na društvenim mrežama udruge.

Odred izviđača „Sirius“ se zahvaljuje gradovima Varaždinu i Čakovcu koji su putem projekata financirali ovu aktivnost, općini Legrad koja je ustupila solarni brod, Crvenom križu Grada Čakovca na opremi, HGSS-u stanici Koprivnica na edukativnoj radionici, poduzeću ELKOM Nord GmbH, udruzi Argonauti Bjelovar te Lađari Hrvatsko Šumarsko Društvo te kampu AquaTerra na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci