VARAŽDINSKI NAJMATURANTI: "Pragovi na državnoj maturi trebaju biti viši"

VV | 7.8.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Amalija Rafaj-Škriljevečki i Viktor Pijanec sakupili su toliko medalja tijekom školovanja da im se vjerojatno leđa lome kada ih sve stave oko vrata. Sada su još “pokupili” stipendije i nagrade za najbolje ovogodišnje maturante, koje im je u Zagrebu prošlog tjedna uručio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Negiraju oni sve: da su najpametniji, najbolji, jedini dostojni tako “prestižnih” nagrada i priznanja. U svojim očima nisu najmaturanti, nego sasvim obični mladi ljudi.

          Najljepši Herku

Devetnaestogodišnja Amalija živi u Cerju Tužnom. U slobodno vrijeme malo fotografira, gleda zvijezde i čita knjige, a unutarnji mir, kaže, pronalazi u prirodi ili sa životinjama. Iako je državna prvakinja u astronomiji te je ove godine osvojila broncu na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije, za sebe kaže kako nije neka mlada zvijezda STEM područja, već je jednostavno zaljubljena u zvijezde.

- Herkul mi je najdraži - priznaje, no ne onaj zgodan i mišićavi mitski heroj iz Grčke, već zviježđe Herkul.

Osamnaestogodišnji Viktor živi u Vrbanovcu. Trenira nogomet, a Prvu gimnaziju Varaždin upisao je jer mu je u tu školu išla i sestra. Za sebe kaže da nije filozof ni pjesnik, nego informatičar.

- Svojim najvećim postignućem i onim što me je najviše obilježilo smatram informatičko natjecanje ACSL zbog kojeg sam u prvom razredu srednje škole bio u SAD-u, dok sam u četvrtom razredu osvojio zlatnu medalju - rekao je Viktor, od jeseni student Fakulteta elektronike i računalstva u Zagrebu.

- Planiram se u drugoj godini usmjeriti na računalstvo - otkrio je Viktor. Njegova kolegica Amalija studij će nastaviti u Sloveniji, gdje planira upisati fiziku i astrofiziku.

Više o životu, budućnosti i stavovima naših najmaturanta pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...