VARAŽDINSKE TOPLICE Kulturi 23 tisuće eura: Jelena Štefanić i Višeslav Jaklin - virtuozi glasa i orgulja

Julijana Marčec | 19.2.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U gradskom proračunu Varaždinskih Toplica za sufinanciranje projekata i programa u kulturi osigurano je gotovo 23 tisuće eura. Taj će iznos za svoje aktivnosti ove godine podijeliti tri udruge i samostalna umjetnica, koji su svoje projekte prijavili na javni poziv i ostvarili pravo na bespovratna sredstva.

Tim je povodom gradonačelnica Dragica Ratković prošlog četvrtka, 9. veljače, organizirala potpisivanje ugovora, a u ime svih je zahvalila operna pjevačica Jelena Štefanić.

- Zahvalna sam što su čelni ljudi grada prepoznali i podržali projekt „Virtuoznost orgulja i glasa – od uskrsnuća do križa” u sklopu kojeg ću uz orguljaša varaždinske katedrale Višeslava Jaklina održati koncert u Kapelici sv. Duha, a za čiji će online streaming biti zadužen Marko Pletikosa - rekla je poznata hrvatska sopranistica koja svoju karijeru uspješno gradi i u inozemstvu.

Dodala je kako ju uvijek veseli nastup u rodnom gradu, te podsjetila na sjajne prošlogodišnje koncerte, pritom posebno istaknuvši glazbeni spektakl na arheološkom lokalitetu, ujedno i prvo izdanje klasičnog festivala No(c)te(s) kada je na magičnoj pozornici arheološkog nalazišta Aquae Iasae četvero opernih solista - Jelena Štefanić, Martina Tomčić, Roberto Cresca i Luciano Batinić uz klavirsku pratnju Helene Borović pod dirigentskim vodstvom Simona Dešpalja oduševilo brojnu publiku komornom izvedbom Verdijevog Requiema. Taj je festival u rujnu prošle godine u organizaciji Turističke zajednice i Grada privukao i goste iz inozemstva, a glazbena poslastica publiku očekuje i ove godine.

- Ove će godine festival trajati tri dana, a nastupit će nagrađivani talijanski pijanist Gianfranco Pappalardo Fiumara s Bachovim Goldberg varijacijama. Taj festival i moj projekt bit će samo dio onoga što će ove godine Varaždinske Toplice ponuditi u visokoj kulturi – najavila je toplička operna diva čiji je projekt Grad podržao s gotovo 1.900 eura.

Uz nju, bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 9.300 eura dobilo je za svoje aktivnosti Kulturno-umjetničko društvo Toplice, koliko je dobio i toplički Ogranak Matice hrvatske, dok je Udruga „Svibovečki zvon” dobila nešto više od 1.300 eura za program povodom 10. obljetnice.

Na potpisivanju ugovora posebno je istaknuto kako ovakvi projekti i programi upotpunjuju i podižu ponudu Varaždinskih Toplica i pomažu im u pozicioniranju kao nezaobilaznog turističkog odredišta.

Zadovoljstvo što Gradu pristiže sve više prijava projekata i programa izrazila je i toplička gradonačelnica naglasivši kako za kulturu svake godine izdvajaju sve više sredstava.

- Grad Varaždinske Toplice sve više izdvaja za kulturu, a svi naši građani i posjetitelji i ove će godine moći uživati u koncertu klasične glazbe na rimskim iskopinama čime spajamo iznimnu kulturnu vrijednost arheološkog lokaliteta s glazbom i omogućujemo gostima da ovaj jedinstven lokalitet dožive na drugačiji način – rekla je gradonačelnica Dragica Ratković pozvavši pritom sve da posjete Varaždinske Toplice.