Varaždinska "Hitna na biciklima" dobila nagradu Hrvatske udruge za sigurnost pacijenata Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska "Hitna na biciklima" dobila nagradu Hrvatske udruge za sigurnost pacijenata

| 22.11.2016. u 11:12h | Objavljeno u Društvo

Djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koji su za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta bili dio projekta "Hitna na biciklima" danas je u Županijskoj palači primio župan Predrag Štromar.

Naime, za akciju "Hitna na biciklima" županijski Zavod za hitnu medicinu primio je godišnju nagradu za doprinos sigurnosti pacijenata za 2016. godinu, koju dodjeljuje Hrvatska udruga za sigurnost pacijenata.

Petnaestak timova "hitne na biciklima", koje su činili po jedan liječnik i medicinski tehničar, odnosno sestra, svih je deset dana Špancirfesta svakodnevno od 16 do 20 sati patroliralo i obilazilo sva događanja na Špancirfestu.

- Ideju "Hitne na biciklima" razvili su naši djelatnici, a realizirali smo je prilično brzo, jer se odazvao velik broj sponzora od kojih smo dobili bicikle, kacige i sav potreban materijal. Pritom moram naglasiti da su naši djelatnici volontirali, tako da smo ovim projektom dali poklon Špancirfestu. vrlo je lijepo kad pacijenti, u ovom slučaju Hrvatska udruga za sigurnost pacijenata, prepoznaju vaš trud i dodijele vam godišnju nagradu za doprinos sigurnosti pacijenata - naglasio je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Dr. Ivana Vujec, koja je sudjelovala u ovom projektu, kazala je da je Hitna na biciklima nešto novo ne samo u Varaždinu, nego i u Hrvatskoj.

- I djelatnicima se svidjelo što su povezani sa svim posjetiteljima Špancirfesta. Drago nam da smo mogli sudjelovati i ovo nam priznanje jako puno znači. Imali smo par značajnijih intervencija, odnosno ozljeda koje smo mi sanirali na mjestu događaja te smo pozvali tim Hitne pomoći koji je preuzeo pacijente i zbrinuo ih do bolnice. Ostale intervencije odnosile su se uglavnom na slabosti, mjerili smo tlak i šećer i pružali pomoć tamo gdje je bila potrebna - rekla je dr. Vujec.

"Hitna na biciklima" bila je je i jedna od atrakcija ovogodišnjeg Špancirfesta, a s djelatnicima Hitne brojni su se građani i posjetitelji poželjeli i fotografirati, porazgovarati i družiti se, što je biciklističke timove Hitne također razveselilo. Mali problem ipak su im predstavljale gužve na ulicama.

- Bilo je teško, više smo gurali bicikle nego se vozili na njima, ali ljudi su na dali prostora kad je to bilo potrebno i nismo imali većih problema. Planiramo i sljedeće godine ovako pomagati na Špancirfestu, možda čak i u većem broju, odnosno s više timova, i veselimo se tome - naglasila je dr. Vujec.

Na nagradi Hrvatske udruge za sigurnost pacijenata djelatnicima zavoda čestitao je župan Štromar.

- Uvijek sam govorio da imamo jedan od najboljih zavoda za hitnu medicinu u Hrvatskoj, a ova je nagrada to i potvrdila. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ali i svim zaposlenima u Zavodu za hitnu medicinu. Građanima Varaždinske županije poručujem da imaju najbolju Hitnu medicinu u Hrvatskoj - rekao je Štromar i dodao da Županija godišnje u zavod ulaže dosta sredstava, između 1 i 2 milijuna kuna, ovisno o potrebama Hitne medicine, a osigurava i nadstandard koji nemaju svi županijski zavodi u Hrvatskoj.

Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije zahvalila je i direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth.

- Osim što su se naši posjetitelji osjećali sigurnima kada su vidjeli da gradom patrolira Hitna na biciklima kojoj se u svakom trenu mogu obratiti za pomoć, djelatnici Hitne bili su i svojesvrsna atrakcija na Špancirfestu, svi su se željeli slikati s njima, a i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović prilikom svog posjeta Špancirfestu bila je oduševljena ovom idejom. Kao organizatorima Špancirfesta, sigurnost posjetitelja nam je na prvom mjestu. Srećom, ove godine nije bilo nikakvih većih intervencija, a ove je godine i policija zabilježila najmanje narušavanja javnog reda i mira te mislim da smo položili ispit što se tiče sigurnosti - rekla je Toth.

 

Galerija slika