Varaždinka preventivno odstranila grudi kako bi rizik dobivanja raka svela na minimum Foto: Ilustracija/Pexels

Varaždinka preventivno odstranila grudi kako bi rizik dobivanja raka svela na minimum

IHR | 27.3.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U listopadu 2021. godine u varaždinskoj bolnici prvi put je izvedena operacija profilaktičke obostrane mastektomije s poštedom kože i areole te primarna rekonstrukcija dojki sa silikonskim protezama. Ove zahtjevne operacije izveli su kirurzi iz varaždinske bolnice vođeni dr. sc. Andrejom Rothom, plastičnim kirurgom iz Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, a jedna od pacijentica bila je i majka troje djece, 39-godišnja Varaždinka, članica Mammae kluba Varaždin. 

Iako nije imala karcinom dojke, na ovaj drastičan korak, preventivno odstranjivanje vlastitih dojki i izradu novih, što je učinila i svjetski poznata glumica Angelina Jolie, odlučila se kako bi rizik dobivanja karcinoma dojke svela na minimum. Jer, osim što ima gensku mutaciju (BRCA2 gen), s 80 i više posto vjerojatnosti pojave karcinoma na dojkama, u svojoj obitelji je imala slučajeve karcinoma, a njezina majka, kojoj je karcinom dojke dijagnosticiran s 36 godina, izgubila je bitku sa životom nakon dugotrajne borbe s ovom opakom bolešću.

- Da ću vrlo vjerojatno dobiti karcinom dojke tijekom života i da je to rizik o kojem trebam ozbiljno razmisliti znala sam još od srednje škole. Moja mama je bila članica Mammae kluba Varaždin i tada se pružila prilika da ja i moja sestra to genetsko testiranje obavimo besplatno. Testiranja su te tada tek počela provoditi u Hrvatskoj i bila su jako skupa. Mama je mene i sestru nagovarala da odemo, međutim ja i moja sestra bile smo mlade, nismo o tome razmišljale, govorile smo joj da na to utječe stres, način života, prehrana. Ipak, popustile smo. Bile smo među 12 pacijentica u Hrvatskoj koje su tada testirane i samo ja i moja sestra imale smo pozitivnu gensku mutaciju - prisjetila se 39-godišnjakinja koja danas otvoreno govori ženama o svojem iskustvu kako bi ukazala na važnost prevencije, što je i prvi korak u borbi s karcinomom.

Iako joj je ta informacija uvijek bilo negdje u podsvijesti, nije se previše opterećivala. Sve dok nije ušla u tridesete.

- Kako sam se opasno približavala 36., dobi kada je od karcinoma dojke oboljela moja majka, sve sam više o tome razmišljala. Tada sam već rodila dvoje djece, bila sam trudna s trećim i postajala sam sve više nervoznija, sve više me je počela mučiti činjenica da imam vrlo velike šanse dobiti karcinom dojke. S druge strane, znala sam što znači imati karcinom. S time sam odrastala, dobro sam znala što znači boriti se s tom opakom bolešću. Puno sam razmišljala što učiniti, razgovarala sam sa suprugom, svojom obitelji koji su mi cijelo vrijeme bili velika podrška. Sve sam više bila sklonija preventivnoj mastektomiji s rekonstrukcijom. Jednostavno, nisam bila dovoljno hrabra, sa svim saznanjima koje imam, da svoj život, život svoje obitelji i djece prepustim slučaju - priča nam naša sugovornica.

Odluka je “pala”: nakon što rodi treće dijete i nakon što ono malo “stane na noge”, odlazi na operaciju. U početku se odlučila za privatnu polikliniku, no prije nego je uopće došla do liječnika uslijedio je - šok...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...