HODOČAŠĆE Varaždinci tradicionalno pješke odlaze u Mariju Bistricu kako bi ispunili zavjet Foto: Arhiva/VV

HODOČAŠĆE Varaždinci tradicionalno pješke odlaze u Mariju Bistricu kako bi ispunili zavjet

VV | 3.7.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Vjernici grada Varaždina tradicionalno, prvog vikenda u srpnju po 331. puta hodočastit će Majci Božjoj Bistričkoj, ove godine u organizaciji i koordinaciji varaždinske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Biškupec.

Kao što je to običaj hodočašće će predvoditi varaždinski biskup, a ove godine prvi puta mons. Bože Radoš. Varaždinska crkva će tako po 331. puta u ime grada Varaždina održati zavjet kojeg su sklopili njihovi preci nakon što su stanovnici grada Varaždina na čudesan način bili sačuvani od bolesti kuge po zagovoru Majke Božje Bistričke.

4. 7. 2020. (subota)
Prema običaju, više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka prema Mariji Bistrici uputit će se u subotu 4. srpnja u 3 sata izjutra nakon Službe riječi i blagoslova u varaždinskoj katedrali. Nakon što će proći kroz poznate lokacije hodočasničke rute kao što su Beretinec, Belski dol, gdje će kao i uvijek biti organizirana okrjepa, zatim Budinščine i Konjščine, pješaci će se u 14 sati sabrati na Vinskom Vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u Svetište. Uvečer prvog hodočasničkog dana vjernici će proslaviti svetu misu u 19 sati, a u 21 sat bit će procesija „Put svjetla“ sa svijećama na bistričkoj kalvariji.

5. 7. 2020. (nedjelja)
Glavni hodočasnički dan bit će nedjelja 5. srpnja, kada će se hodočasnicima pješacima pridružiti mnogobrojni vjernici koji će stići automobilima, biciklima, autobusom, vlakom ili pak drugim organiziranim prijevozom. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje u 11 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Svetištu Majke Božje Bistričke predslavit će biskup Bože Radoš.

6. 7. 2020. (ponedjeljak)
Misa zahvalnicu za 331. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavit će u ponedjeljak 6. srpnja u 19 sati u katedrali Uznesenja BDM mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.