Filip Rutić

Varaždinac Filip Rutić dobitnik književne nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020"

VV/Kritična masa | 22.4.2021. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Dobitnik pete po redu "Nagrade Sedmica i Kritična masa" za mlade autore je Filip Rutić iz Varaždina.  

Nakon bodovanja radova iz šireg pa užeg izbora, nagrađena je autorova priča ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim”. Priča ima snažan pečat 2020. godine. Rutić je u nepretencioznom tonu uspio stvoriti slojevitu kratku prozu koja, ne bez implicitnog humora, zahvaća traumatične događaje kao i ironično-dirljiv odnos jednog neobičnog para, davši pamtljivu, donekle i simboličnu, sliku opće nestabilnosti u eri korone i potresa. 

Naizgled ironična "muška" perspektiva, iz koje je priča ispričana, relativizirana je u događaju koji testira strah pred prirodom, u ovom slučaju pred potresom, gdje se spolne uloge simbolički niveliraju, a isparava i nadmoć ironije. Autor je bez suviška i retoričke pretenzije, stvorio kompaktnu kratku priču i finu socijalno-psihološku sliku iz razdoblja koje je, nadajmo se, za nama: veselimo se vremenu u kojem ćemo ga se prisjećati uz priče s daškom humora.    

Inače, Filip Rutić (1997.) je bio najmlađi među sedam finalista, a i generalno je najmlađi dobitnik ove nagrade (za autorice i autore do 35 godina) čije je ovo peto izdanje. Zanimljivo je da je i prvi muški dobitnik ove nagrade koju su dosad dobile Ana Rajković (Slavonski brod), Jelena Zlatar (Zagreb), Marina Gudelj (Split) i Mira Petrović (Split).

Filip Rutić je Varaždinac koji u Zagrebu studira sociologiju na Filozofskom fakultetu. Piše scenarije i kratke proze, a dosad nije puno objavljivao. Bio je polaznik književne radionice Zorana Ferića u organizaciji Bookse. 

Svrha Nagrade Sedmica & Kritična masa za pisce do 35 godina jest istražiti mladu proznu scenu, dati poticaj novim proznim glasovima, te dati pregled (širi i uži) aktualne scene u sjeni, kako za publiku, tako i za izdavače u potrazi za novim imenima.

Nagrada Sedmica i Kritična masa iznosi 5.000 kuna u bruto iznosu i dodjeljuje se uz plaketu.

Uz dobitnika, posebnu plaketu nagrade dobit će Iva Hlavač kojoj je ovo bilo treće biranje u uži izbor. 

Budući da se svrha ove nagrade ne iscrpljuje u kompetitivnosti, treba reći da već i mnoge priče iz šireg izbora, pokazuju da hrvatska mlađa književna scena vibrira od perspektivnih glasova.

https://www.kriticnamasa.com/item.php?id=1417