Ususret Danu crvenih haljina: Čak 80% moždanih udara može se spriječiti Foto: Pexels / ilustracija

Ususret Danu crvenih haljina: Čak 80% moždanih udara može se spriječiti

| 31.1.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina - javnozdravstvena kampanja koju je Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo 2019. godine.

- Cilj kampanje je potaknuti žene da brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu bolesti toga tipa moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce – napominju organizatori, dodajući da je simbol kampanje crvena haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Dan crvenih haljina prvi će se put obilježiti u Varaždinskoj županiji ovoga petka, 4. veljače, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ispred Županijske palače.

>> Dan crvenih haljina: Ovog petka na Franjevačkom trgu se informirajte kako spriječiti moždani udar

U 85% slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Svake godine u Hrvatskoj od moždanog udara oboli od 12.000-15.000 osoba. Od toga je 60% žena. Nažalost, usprkos današnjim sve uspješnijim metodama liječenja, 30% oboljelih od moždanog udara će umrijeti, a 30% će ostati trajno ovisnima o tuđoj pomoći.

- Moždani udar je u Hrvatskoj drugi uzrok smrtnosti, s više od 6.000 umrlih svake godine, a od toga umire otprilike 60% žena. Isto je, na žalost, i u Varaždinskoj županiji. Prema podacima o smrtnosti za našu županiju, 2019. godine je moždani udar bio među prva tri uzroka smrtnosti, uz maligne bolesti i srčani udar. Tijekom 2020. i 2021. godine s dijagnozom moždanog udara u Općoj bolnici Varaždin hospitalizirano je više od 800 bolesnika, 45% žena i 55% muškaraca. 2020. smrtnost je bila podjednaka u oba spola, a prema statistikama, oko 20-30% bolesnika s moždanim udarom umire. 2021. godine umrlo je 60% žena i 40% muškaraca – rekla nam je doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurologije i subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti iz OB Varaždin.

U kojoj dobi žene najčešće obolijevaju od moždanog udara, koji su rizični faktori specifični za žensku populaciju, zašto obolijevaju i mlađe žene te kako se pandemija Covida-19 odrazila na pacijente s moždanim udarom - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...