Dan crvenih haljina: Ovog petka na Franjevačkom trgu se informirajte kako spriječiti moždani udar

VV | 31.1.2022. u 09:43h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskoj županiji će ovoga petka, 4. veljače, prvi put biti održana javno-zdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena. U Općoj bolnici Varaždin je 2020. i 2021. godine hospitalizirano više od 800 bolesnika s dijagnozom moždanog udara, koji je među tri vodeća uzroka smrtnosti u Varaždinskoj županiji.

U petak od 9 do 12 sati će na štandu na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ispred Županijske palače, biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin.

Ovu važnu javno-zdravstvenu akciju organizira Savjet za zdravlje Varaždinske županije na čelu s doc. prim. dr. sc. Spomenkom Kiđemet-Piskač, specijalisticom neurologije, subspecijalisticom za kronične neurodegenerativne bolesti.

Uz članove Savjeta za zdravlje, redom zdravstvene radnike, podršku akciji „Dan crvenih haljina“ dat će zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnica Upravnog odjela zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

- Pozivamo vas da svojim dolaskom do štanda ispred Varaždinske županije i vi podržite ovu akciju, a sve žene pozivamo da tog dana nose crveno - pozvala je prim. Spomenka Kiđement-Piskač.