"ULICAMA VARAŽDINA"  Izviđači sa sjevera sjajno se snašli na ulicama baroknog grada Foto: Odred izviđača "Sirius"

"ULICAMA VARAŽDINA" Izviđači sa sjevera sjajno se snašli na ulicama baroknog grada

vv | 26.10.2024. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Odreda izviđača “Sirius” uspješno je organizirana još jedna, 27. tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”. U Varaždinu su se i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Na akciji je sudjelovalo oko 300 izviđača iz jedanaest izviđačkih udruga iz Zagreba, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Požege, Lepoglave, Sv. Martina pod Okićem, Kotoribe, Strahoninca, Čakovca i Varaždina. Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred dvorane u Graberju. Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Varaždinske županije i Grada Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. I ove godine se akcija „UlicamaVaraždina“ održala kao nacionalna aktivnost Saveza izviđača Hrvatske.

U sklopu projekta "Mladi volonter - volontiranje u izviđačkoj organizaciji“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, akcija "Ulicama Varaždina“ okupila je dvadesetak volontera iz Čakovca, Kotoribe i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu i mlade. Dvadeset dvije ekipe izviđača i petnaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (brzinsko vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, natjecanje u gađanju lukom i strijelom, igra „Ping pong u žlici“, štafetno prolaženje poligona s knjigom na glavi, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke).

Starije ekipe su morale proći ukupno dvanaest, a mlađe deset kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u kategoriji izviđača i mješovitih ekipa. Po drugu godinu za redom prvo mjesto odnijela je ekipa Odreda izviđača „Hrvatsko Zagorje“ iz Krapine, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „N.B. Đebo“ iz Zagreba, te je treće mjesto osvojila ekipa iz Odreda Izviđača „Kamengrad“ iz Koprivnice. U kategoriji domaćina prvo mjesto odnijela je mješovita ekipa družina „IVBUZ“ i „Pozoj“ dok su drugo i treće mjesto odnijele najbolje ekipe iz družine „Kotoriba“.

Organiziranje akcije potpomogao je Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta „Mladi volonter - volontiranje u izviđačkoj organizaciji“ te Savez izviđača Hrvatske putem sufinanciranja nacionalne aktivnosti.

Galerija slika