Uoči početka Varaždinskih baroknih večeri intervju s ravnateljem Davorom Bobićem Foto: Siniša Sović

Uoči početka Varaždinskih baroknih večeri intervju s ravnateljem Davorom Bobićem

Igor Čolaković | 16.9.2019. u 17:50h | Objavljeno u Društvo

Zahvaljujući partnerstvu s Kraljevinom Švedskom ovogodišnje, 49. Varaždinske barokne večeri će tijekom dvanaest festivalskih dana, od 20. rujna do 1. listopada, publici ponuditi najviše glazbene domete i vrhunski glazbeni doživljaj. Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri pritom ističe kako će ovogodišnji festival biti nova potvrda beskompromisne kvalitete ovoga festivala, jednog od najdugovječnijih, ali i najcjenjenijih festivala barokne glazbe u svijetu.

- Ove godine po prvi puta kao partnera imamo zemlju iz Skandinavije. Švedska je sasvim sigurno bila najpoželniji partner jer je to zemlja u kojoj je nevjerojatno razvijena svijest o interpretaciji barokne glazbe na autentičan način, zemlja koja ostvaruje iznimno visoke umjetničke dosege, u kojoj je koncertni i glazbeni život bogat i sadržajan. Tijekom nekoliko boravaka u Švedskoj ne samo da sam pobliže upoznao tamošnje glazbenikei institucije u kulturi, već i njihov način rada, mogućnosti marketinške prezentacije koncerata i drugih kulturnih programa. Povezali smo se s njihovim najznamenitijom festivalom - Stockholm Early Music Festival, kojeg vodi Peter Pontvik, koji dolazi na ovogodišnji festival s ansamblom Villancico. Našoj ćemo publici moći ponuditi odličan presjek skandinavskog baroka, jer ćemo uz švedske umjetnike imati i koncert norveškog baroknog ansambla Oslo Circles. Vjerujem da će publika uživati, već na otvorenju u varaždinskoj katedrali, gdje će u petak, 20. rujna, nastupiti zbor i orkestar Göteborg Baroque pod ravnanjem Magnusa Kijelsona. U nedjelju, 22. rujna, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta nastupit će glasoviti zbor Romeo i Julija, na festivalu ćemo u petak, 27. rujna, u istom prostoru ugostiti još jedan slavni ansambl –Villancico. Na festivalu će u utorak, 24. rujna, gostovati i Hazelius Hedin, kojeg vodi jedan od najpoznatijih švedskih glazbenika Johan Hedin , imat ćemo prigodu uživati i u koncertu orguljaša Hansa Fagiusa, ali i u koncertima drugih renomiranih švedskih ansambala i solista. Kraljevina Švedska, zemlja reda i rada, u kojoj je sustav tako organiziran da podržava prave, istinske vrijednosti, predstavit će se u najboljem svjetlu, stoga sam siguran sam da će i ovogodišnji festival publici ostati u trajnom sjećanju - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, najavljujući ovogodišnje, 49- Varaždinske barokne večeri.

VBV - promicatelj hrvatske glazbene baštine

Festival i ove godine nastavlja tradiciju, pa ćemo i na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima imati izvrstan program kojim će biti predstavljena hrvatska glazbena baština?

- Varaždinske barokne večeri imaju posebni odnos upravo prema hrvatskoj glazbenoj ostavštini. Mislim da ni jedan glazbeni festival u našoj zemlji ne vodi toliku brigu o nacionalnoj glazbenoj baštini i njenoj promociji. Ove smo godine na to posebno ponosni, zato što smo u festivalski program uvrstili čak tri večeri koje će biti posvećene domaćoj glazbenoj ostavštini. Nastojimo hrvatsku glazbu prezentirati našoj publici, kako ta vrijedna kulturna ostavština ne bi bila zaboravljena. Ove godine tako u projektu Lazarus, u Uršulinskoj crkvi 26. rujna, predstavljamo glazbenu ostavštinu dubrovačkih samostana, iste večeri u crkvi svetog Florijana nastupa ansambl Responsorium s psalmima Tomasa Ceccinija, koje je pronašao akademik Ennio Stipčević, dok će u crkvi u Remetincu, 27. rujna, nastupiti Hrvatski barokni ansambl i anasambl Antiphonus sa skladbama istarskog baroknog skladatelja Francesca Sponge Uspera. Mislim da smo ove godine i u tom smislu napravili novi, veliki iskorak. Veselim me da će se svi ti koncerti i snimati, kako bi ostali trajno zabilježeni u bogatoj arhivi Varaždinskih baroknih večeri. Na festivalu je ta privilegija, ali i obveza, da toj vrijednoj ostavštini posvetimo još više skrbi, jer naš festival ima dvostruku ulogu - promicanje hrvatske glazbene baštine te promicanje beskompromisne kvalitete u izvođenju barokne glazbe.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...