Udruga žena „Trnovečko srce“ svečanim programom proslavila 15. rođendan

VV | 20.11.2022. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

Udruga žena „Trnovečko srce“ u subotu, 19. studenog, proslavila je svoj 15. rođendan. Desetljeće i pol djelovanja obilježeno je uz prigodni kulturno-umjetnički program i druženje u Vatrogasnom domu Trnovec.

srce1.jpg

Od 2007. godine članice Udruge čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu trnovečkoga kraja, oživljavaju sve vrste rukotvorina i tradicijskih predmeta, prenose svoja znanja i iskustva o starim tradicijama na nove generacije, a uz to posebno rade na očuvanju izrade „Trnovečke proste makovjače“. Upravo je Udruga 2008. godine dobila jamstveni žig za ovu poznatu slasticu, a još dobro pamte 2015. godinu kada su članice izradile rekordnu makovnjaču dugačku čak 160 metara.

- „Trnovečko srce“ je prva udruga osnovana na području Općine Trnovec Bartolovečki, a zadnjih 15 godina vrijedno radite na očuvanju starih tradicija. Vi ste ponosne čuvarice „Trnovečke proste makovjače“, vaše vrijedne ruke izrađuju i lijepe ručne radove, a ujedno ste recitatorice i glumice, žene koje se međusobno druže i podupiru te pritom prenose svoja znanja na mlade. Varaždinska županija i dalje će podupirati vaš rad, a posebno vam zahvaljujemo što čuvate od zaborava Trovečku prostu makovnjaču. Čestitam vam od srca 15. rođendan! – rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Čestitke je uputila i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

srce2.jpg

Predsjednica Udruge žena „Trnovečko srce“ Marija Višnjić izvijestila je da danas imaju 19 članica.

- U sklopu Udruge djeluje pet sekcija: ručnih radova, likovna sekcija, dramska sekcija, sekcija starinskih i modernih plesova te sekcija izrade Trnovečke proste makovjače, u kojoj sudjeluju sve članice. Održavamo radionice izrade makovnjače, kao i radionice izrade ručnih radova, a uz to organiziramo sportske aktivnosti na kojima okupljamo članice prijateljskih udruga iz općine i županije. Ponosne smo što običaje našega kraja i okuse „Trnovečke proste makovjače“ predstavljamo diljem Lijepe naše – istaknula je Marija Višnjić.   

srce.jpg