Udruzi žena Maruša srebro za hajdine sirne štrukle Foto: Facebook

Udruzi žena Maruša srebro za hajdine sirne štrukle

Varaždinske vijesti | 14.7.2024. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

Udruga žena Maruša iz Maruševca jučer je sudjelovala na štruklijadi, u organizaciji udruge “Kub prijateljstva i gastronomije Pajdaš” iz Jarmine. Tema posjeta je bila treća gulašijada i prva štruklijada domaćina.

Uz prijavljenih 39 ekipa za kuhanje gulaša bilo je i 25 ekipa za natjecanje u pravljenju najboljih štrukli. Ni sunce koje je neumorno pržilo i visoke temperature nikog nije spriječilo da da najbolje od sebe.

Maruše su se trudile, kao i uvijek, pripremile su razne suhe kolače i zlevke za čašćenje domaćina i gostiju te naravno, pravile su, sada već sigurni su,poznate hajdine sirne štrukle, koje je udruga zaštitila jamstvenim žigom i koji su već nagrađivani zlatom na međunarodnim kongresima.

Čuvajući tradiciju svojeg Maruševca spremno su se odazvale na poziv i ocjenjivanje, te prezentirale tehniku pravljenja tog starog tradicijskog jela.

Pod budnim okom i iskustvom ocjenjivanje je vodio i svoje stručno mišljenje dao zagorski chef Tomislav Špićek. Bilo je tu i pokojeg savjeta, ali i pitanja zagorskog chefa.

Prvo mjesto osvojila je Ivana Petrvečki iz Jarmine, a Udruga žena Maruša osvojila je 2. mjesto po odluci žirija.

- Sretne smo,što smo ponovo pokazale kako se rade naši štrukli i koliko je zapravo i fina ta stara delicija, a uvjerile smo se da sve tehnike i nisu iste, štrukli je bilo 25 vrsti a odlučivale su nijanse - poručili su iz Udruge žena Maruša na svom Facebook profilu.

Cijenjeni chef Tomislav Špiček oduševljen je Jarminom.

„Ima puno kajkavaca, a ljudi su jako veseli”, prokomentirao je.

Ovaj vrhunski kuhar pojasnio je kako napraviti dobre štrukle.

„Vrlo je bitno da su zapečene štrukle, a tijesto malo tanje razvučeno, da je sir dobar, ali treba paziti i na njezinu zamašćenost i biti pažljiv jer masnoća daje tek, a tu treba pogoditi. Naravno, bitan je i opći dojam, odnosno izgled štrukle”, otkrio je Špiček.

- Uspjele smo ponovo pokazati koliko volimo Maruševec i koliko truda dajemo za predstavljanje našega kraja. Zahvaljujemo se Siniši Podhraški na srdačnom dočeku, podršci i logistici te informacijama iz prve ruke isto tako i obitelji Nataše Lončarić koja je udomila članice na svojem imanju, srdačno ih dočekala te im stavila svoj dom na raspolaganje u svemu. Od srca im zahvaljujemo još jednom na tome- napisale su članice Udruge žena Maruša.

Članice su iskoristile dan te posjetile i grad heroj Vukovar.