Udruga Ana na susretu s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom

vvm | 19.6.2024. u 16:07h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici Udruge za pomoć djeci i obiteljima Ana su se odazvali na poziv Društva multiple skleroze varaždinske županije. Naime, u utorak 18. lipnja 2024. godine od 11 sati organiziran je susret s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom Darijom Jurišićem, a koji je u Palači Herzer govorio o aktualnim temama, te je odgovarao na pitanja predstavnika udruga.

Predstavnici iz udruge Ana otvorili su nekoliko vrućih i aktualnih tema. Tako je otvorena tema parkiranja osoba s invaliditetom. Veliki je problem osoba s invaliditetom, da kad nema slobodnih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, koncesionar u Varaždinu osobama s invaliditetom bez ikakve milosti i rezona naplati 8 eura. Dakle, ili hodaj (vozi se u kolicima) nekoliko kilometara ili plati 8,00 eura što znači da je koncesionar svoju dobit stavio ispred čovjeka.

Dario Jurišić je napomenuo da recimo u Zagrebu ili Čakovcu, ako nema mjesta na mjestima za osobe s invaliditetom, da može se parkirati i na ostala mjesta bez naplate. Navodno grad Varaždin bi trebao prilikom sklapanja Ugovora s koncesionarom takav uvjet staviti u ugovor. Nadamo se da će ta nepravda biti ispravljena u dogledno vrijeme. Predstavnici udruge Ana su istaknuli i nepravdu koju je osobama s invaliditetom donio novi Zakon o inkluzivnom dodatku. Naime osobe s II stupnjem invaliditeta imali su po starom Zakonu pravo na naknadu, a po novom Zakonu to pravo imaju samo ako su samci.

Dario Jurišić je naveo da je upoznat s time. Predstavnici udruge Ana su i istaknuli da roditelji sa dvoje i više djece sa teškim invaliditetom nemaju pravo biti roditelji njegovatelji, međutim to zasada očito još dugo i dalje bude tako. Ana Duga je istaknula da je to velika nepravda, jer kad si roditelj više djece s teškim invaliditetom, trebao bi imati i priznato pravo na roditelja njegovatelja. Predstavnici udruge Ana su istaknuli i da djeca s invaliditetom intelektualne prirode se uopće ne uvažavaju u sudskim postupcima i ne dobiju nikakvu satisfakciju. Doslovno počiniteljima je dovoljno tražiti vještačenje i to je to počinitelj je slobodan, jer žrtvi s invaliditetom se ne vjeruje, bez obzira na nedjelo koje je počinio i ostale dokaze. Prema Dariju Jurišiću jedino opravdanje za to je činjenica da nitko nije zadovoljan s radom sudova.

Ana Duga je izjavila da takvim odgovorom nikako nije zadovoljna, jer ako nije zadovoljan radom pravosuđa, trebalo bi vidjeti što to nije dobro. Međutim mene zabrinjava okolnost da djeca žrtve kaznenih djela se ne uvažavaju u sudskom postupku i gotovo nikad ne dobiju satisfakciju. Tako mogu istaknuti da čak i kad počinitelj prizna nedjelo i kad postoje drugi dokazi, opet bude oslobođen, jer očito su to zasada žrtve drugog reda, a to nikako nije dobro. Tu bi trebalo nešto poduzeti, pa ako treba imati posebno educirane pravosudne djelatnike i suce koji bi sudili samo u predmetima u kojima se u kaznenom postupku pojavljuje žrtva osoba s invaliditetom. Pretužno je da se osoba s invaliditetom dobro izmaltretira, a u biti joj se ništa ne vjeruje, jer je osoba s invaliditetom..

Zaključno jako je dobro imati ovakve susrete, baš zato da se mogu otvarati zanimljive teme. Udruga Ana uvijek će se odazvati ovakvim i sličnim sastancima, jer to je jako dobro za popraviti stanje u društvu.

Ovom prilikom pozivamo i Vas koji ovo čitate, da podržite svojom donacijom ili sponzorstvom rad udruge Ana iz Varaždina na žiro-račun: HR1623900011101339717. Sve što su u udruzi Ana do sada radili može se vidjeti i na Internet stranici: www.udrugaana.hr, a ukoliko im se želi netko obratiti ima e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.