Učenici VI. OŠ Varaždin na kulinarskoj radionici naučili pripremati Varaždinske klipiče Foto: HKS

Učenici VI. OŠ Varaždin na kulinarskoj radionici naučili pripremati Varaždinske klipiče

Varaždinske vijesti | 24.3.2023. u 19:57h | Objavljeno u Društvo

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak, kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. Osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

- Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar - poručili su iz Udruge.

- Ovo je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije pod temom "Nahrani planet", kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini. Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja - napomenuli su iz Udruge kuhara.

kulinarska_radionica_VI_OS_Varazdin_HKS_24032023_1.jpg

kulinarska_radionica_VI_OS_Varazdin_HKS_24032023_2.jpg

kulinarska_radionica_VI_OS_Varazdin_HKS_24032023_5.jpg

kulinarska_radionica_VI_OS_Varazdin_HKS_24032023_3.jpg

kulinarska_radionica_VI_OS_Varazdin_HKS_24032023_4.jpg