"Rasturili" na WorldSkillsu 2024.: naši učenici državni prvaci u čak 12 disciplina, no to nije sve! Foto: Varaždinska županija

"Rasturili" na WorldSkillsu 2024.: naši učenici državni prvaci u čak 12 disciplina, no to nije sve!

IHR/Varaždinske vijesti | 16.5.2024. u 14:45h | Objavljeno u Društvo

Učenici srednjih škola iz Varaždinske županije ostvarili su sjajne rezultate na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia: ukupno su osvojili 12 prvih mjesta, odnosno zlata, šest drugih mjesta, odnosno srebrnih medalja te jedno treće mjesto, odnosno brončanu medalju!

Rezultati su to ovogodišnjeg natjecanja, najvećeg strukovnog natjecanja u ovom dijelu Europe koje je objavila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Natjecanje se na Zagrebačkom velesajmu održavalo od 13. do 15. svibnja, a na njemu se ove godine natjecalo više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola u čak 42 strukovne discipline.

Učenici Srednje strukovne škole Varaždin osvojili su tri prva mjesta, odnosno tri zlatne medalje.U području Stolarstva zlato je osvojio Saša Trbović, u disciplini Modni dizajn i tehnologija zlato je osvojio Dino Zeba, a Varaždinska županija drugu godinu zaredom ima i prvaka u disciplini Soboslikarstvo: zlato je u Varaždin donijela učenica Srednje strukovne škole Varaždin Karmen Kukec.

Karlo Levanić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin osvojio je zlato u disciplini Arhitektonske tehnologije, a Dino Mlakar Krasulja, također iz te škole, prvo mjesto, odnosno zlatnu medalju u disciplini Eko laboratorij.

Sjajne rezultate ostvarili su i učenici Gospodarske škole Varaždin: zlatnu medalju osvojile su Barbara Bosilj i Lana Tomiša u disciplini Poduzetništvo, a Marija Hegedić prvo mjesto, odnosno zlatnu medalju u disciplini Tajničko poslovanje.

Nikola Mašić iz Strojarske i prometne škole Varaždin osvojio je zlatnu medalju u disciplini Vožnja motornog vozila, a Ana Pajtak zlatnu medalju u disciplini Prometna tehnologija i logistika, a Dino Lukavski i Fran Golubar prvo mjesto, odnosno zlato u disciplini Kućne instalacije.

Prvo mjesto u disciplini Električne instalacije osvojio je Josip Kocijan iz Elektrostrojarske škole Varaždin, dok je Nadja Drožđek iz Srednje škole Arboretum Opeka osvojila prvo mjesto, odnosno zlatnu medalju u disciplini Cvjećarstvo.

Učenici naših srednjih škola osvojili su i pet drugih mjesta, odnosno srebrnih medalja. U disciplini Pekarstvo Sara Kolarek iz Srednje škole Ludbreg bila je sjajna, druga te je osvojila srebrnu medalju, Vito Špicar i Max Jeremić iz Elektrostrojarske škole Varaždin srebrnu medalju osvojili su u disciplini Multimedija, a Matija Jurenec i Božidar Drač, učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin osvojili su drugo mjesto, odnosno srebrnu medalju u kategoriji Zidarstvo. U disciplini prodajne vještine Elena Rojc iz Gospodarske škole Varaždin osvojila je drugo mjesto, odnosno srebrnu medalju, a u disciplini Kozmetička njega sjajna, druga je bila Lea Golub, učenica Srednje strukovne škole Varaždin, koja je kući donijela srebrnu medalju.

Brončanu medalju u disciplinni Mehatronika osvojio je Marko Nuli iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

Među prvih deset najboljih u državi plasirali su se Manuel Kaniški iz Srednje strukovne škole Varaždin (peto mjesto) u disciplini Pekarstvo, u disciplini Veterina Anja Levačić iz Srednje škole Arboretum Opeka bila je sjajna, četvrta, a Barbara Bobonj iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin osvojila je četvrto mjesto u disciplini Graditeljska tehnologija. Učenici te škole Emanuel Maček i Sebastijan Panić osvojili su četvrto mjesto u disciplini Suha gradnja. U disciplini Poslovanje recepcije i hotela Ema Pačalat iz Gospodarske škole Varaždin osvojila je deveto mjesto, dok je Erin Volarić iz Srednje strukovne škole Varaždin u disciplini Frizerstvo bila osma. U disciplini Turistička destinacija Julijana Dolenc iz Gospodarske škole Varaždin bila je deseta, a Borna Cupar iz Elektrostrojarske škole Varaždin sedmo mjesto u disciplini Web dizajn.

Pravo sudjelovanja na državnom natjecanju izborila su ukupno 33 učenika iz Varaždinske županije. Pritom se 14 učenika u čak 12 disciplina okitilo titulom državnih prvaka, čime je u Varaždinsku županiju otišlo čak 29 posto svih zlatnih medalja! Tome treba pribojiti još pet srebrnih i jednu brončanu medalju, no i napomenuti da je još četvero učenika bilo blizu osvajanju medalja, jer su osvojili odlična četvrta mjesta. - Čestitam svim učenicima na izvrsnim rezultatima kojima su na najbolji mogući način predstavili sebe i svoju školu, ali i cijelu Varaždinsku županiju. Naši učenici su postali državni prvaci u nizu raznovrsnih disciplina: od cvjećarstva, stolarstva i soboslikarstva, preko modnog dizajna i tehnologija, arhitektonske tehnologije, pa do poduzetništva, tajničkog poslovanja, kućnih instalacija, električnih instalacija, eko laboratorija, vožnje motornih vozila te prometne tehnologije i logistike. Ovime se potvrdilo da su sva kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje itekako bila opravdana, posebno pokretanje pet centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju te regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu. Time smo stvorili dodanu vrijednosti i ostvarili novi iskorak – čestitao je učenicima i njihovim mentorima varaždinski župan.