Učenici III. OŠ Varaždin u sasvim posebnom projektu - uveseljavaju druge i šire ljubaznost Foto: III. OŠ Varaždin

Učenici III. OŠ Varaždin u sasvim posebnom projektu - uveseljavaju druge i šire ljubaznost

Varaždinske vijesti | 8.12.2022. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Učenici III. osnovne škole Varaždin - 2. b, 5. a i učenici polaznici izvannastavne aktivnosti RaSTEMo za (jedno) - uključili su se u projekt "International Expressions of Kindness" Sveučilišta u Washingtonu (NW Center for Excellence in Media Literacy - College of Education).

Projekt je usmjeren na razvoj ljubaznosti među djecom i odraslima uz razvoj socioemocionalnih vještina pojedinca i upoznavanje te prihvaćanje različitih ljudi i kultura. Projekt se provodi na više kontinenata: u Europi, Aziji, Africi i Americi. Učiteljice Marina Balažinec, Suzana Kućar, vanjska suradnica Škole učiteljica Marina Drvar - Trtinjak te koordinatorica projekta pedagoginja Valentina Habunek Mrazović zajedno s učenicima svaki tjedan provode aktivnosti.

3_os_varazdin_08122022_1.jpg

- Učenici su tijekom prvog polugodišta ove školske godine obradili različite teme - uveseljavanje drugih, stvaranje predmeta ljepote kroz estetiku i prirodu, stvaranje atmosfere i simbola ljubaznosti, briga o starijim osobama, briga o životinjama, okolišu, prirodi, pridavanje počasti uzorima dobrote te pomoć ljudima u krizi. Vrlo su aktivni u projektu te šire ljubaznost prema djeci i odraslima u školi. Tako su razveselili jedni druge crtežima, iskazali zahvalnosti pisanjem pisama i crtanjem crteža učiteljima i ostalim zaposlenicima škole, izrađivali poklone za djevojčicu koja je bila odsutna zbog bolesti, a 2. b je odlučio i cijeli tjedan čistiti svoju učionicu da iskažu zahvalnost prema spremaču škole - pojasnili su iz škole.

3_os_varazdin_08122022_2.jpg

Učenici također uz razne video zapise djece iz drugih kultura uče plesati i pjevati pjesme o ljubaznosti, pišu poruke prijateljstva, šire iskaze ljubaznosti verbalnom i neverbalnom komunikacijom.

- Polaznici izvannastavne aktivnosti RaSTEMo za (jedno) su povodom Međunarodnog dana ljubaznosti posjetili Dječji vrtić Biškupec i budućim prvašićima poklonili obojene oblutke kako bi im iskazali ljubaznost. Posebice veselo bilo je u školi kad je 2.b razred pozvao svoje djedove i bake na druženje s unucima, učiteljicom Suzanom Kućar i ravnateljicom Škole Anicom Vragović kako bi i starijima iskazali ljubaznost - rekla je koordinatorica projekta pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.

3_os_varazdin_08122022_3.jpg

- Učenici III. OŠ Varaždin odali su također počast svojim nacionalnim herojima povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a 5.a razred tom je prigodom izradio i plakat našim herojima u školi koji nam svakodnevno uljepšavaju dane. Uz navedene aktivnosti, učenici su također iskazali ljubaznost prema prirodi te su zasadili biljke, skupljali plastične čepove te napravili projekt u kojem istražuju lipu ispred škole i njene listove da vide kako temperatura utječe na procese žučenja - napominju iz škole.

3_os_varazdin_08122022_4.jpg

Ljubaznost nije zaobišla ni životnije te su učenici snimali videe sa svojim kućnim ljubimcima i govorili kako se brinu o njima. Izrađivali su staklenke prijateljstva, dijelili zagrljaje, skupljali potrepštine za jednu obitelj iz Ukrajine i proveli još mnogo aktivnosti kojima se u cijeloj školi širi ljubaznost.

3_os_varazdin_08122022_5.jpg

- U našoj školi svakim danom se sve više širi ljubaznost. Projektom smo učenike i zaposlenike škole podsjetili da je nekad dovoljan vrlo mali znak pažnje da se nekome uljepša dan te smo ponosni na učenike i sve zaposlenike škole koji su pokazali veliko srce - rekla je pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.