Učenici III. OŠ Varaždin u sasvim posebnom projektu - uveseljavaju druge i šire ljubaznost Foto: III. OŠ Varaždin

Učenici III. OŠ Varaždin u sasvim posebnom projektu - uveseljavaju druge i šire ljubaznost

Varaždinske vijesti | 8.12.2022. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Učenici III. osnovne škole Varaždin - 2. b, 5. a i učenici polaznici izvannastavne aktivnosti RaSTEMo za (jedno) - uključili su se u projekt "International Expressions of Kindness" Sveučilišta u Washingtonu (NW Center for Excellence in Media Literacy - College of Education).

Projekt je usmjeren na razvoj ljubaznosti među djecom i odraslima uz razvoj socioemocionalnih vještina pojedinca i upoznavanje te prihvaćanje različitih ljudi i kultura. Projekt se provodi na više kontinenata: u Europi, Aziji, Africi i Americi. Učiteljice Marina Balažinec, Suzana Kućar, vanjska suradnica Škole učiteljica Marina Drvar - Trtinjak te koordinatorica projekta pedagoginja Valentina Habunek Mrazović zajedno s učenicima svaki tjedan provode aktivnosti.

3_os_varazdin_08122022_1.jpg

- Učenici su tijekom prvog polugodišta ove školske godine obradili različite teme - uveseljavanje drugih, stvaranje predmeta ljepote kroz estetiku i prirodu, stvaranje atmosfere i simbola ljubaznosti, briga o starijim osobama, briga o životinjama, okolišu, prirodi, pridavanje počasti uzorima dobrote te pomoć ljudima u krizi. Vrlo su aktivni u projektu te šire ljubaznost prema djeci i odraslima u školi. Tako su razveselili jedni druge crtežima, iskazali zahvalnosti pisanjem pisama i crtanjem crteža učiteljima i ostalim zaposlenicima škole, izrađivali poklone za djevojčicu koja je bila odsutna zbog bolesti, a 2. b je odlučio i cijeli tjedan čistiti svoju učionicu da iskažu zahvalnost prema spremaču škole - pojasnili su iz škole.

3_os_varazdin_08122022_2.jpg

Učenici također uz razne video zapise djece iz drugih kultura uče plesati i pjevati pjesme o ljubaznosti, pišu poruke prijateljstva, šire iskaze ljubaznosti verbalnom i neverbalnom komunikacijom.

- Polaznici izvannastavne aktivnosti RaSTEMo za (jedno) su povodom Međunarodnog dana ljubaznosti posjetili Dječji vrtić Biškupec i budućim prvašićima poklonili obojene oblutke kako bi im iskazali ljubaznost. Posebice veselo bilo je u školi kad je 2.b razred pozvao svoje djedove i bake na druženje s unucima, učiteljicom Suzanom Kućar i ravnateljicom Škole Anicom Vragović kako bi i starijima iskazali ljubaznost - rekla je koordinatorica projekta pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.

3_os_varazdin_08122022_3.jpg

- Učenici III. OŠ Varaždin odali su također počast svojim nacionalnim herojima povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a 5.a razred tom je prigodom izradio i plakat našim herojima u školi koji nam svakodnevno uljepšavaju dane. Uz navedene aktivnosti, učenici su također iskazali ljubaznost prema prirodi te su zasadili biljke, skupljali plastične čepove te napravili projekt u kojem istražuju lipu ispred škole i njene listove da vide kako temperatura utječe na procese žučenja - napominju iz škole.

3_os_varazdin_08122022_4.jpg

Ljubaznost nije zaobišla ni životnije te su učenici snimali videe sa svojim kućnim ljubimcima i govorili kako se brinu o njima. Izrađivali su staklenke prijateljstva, dijelili zagrljaje, skupljali potrepštine za jednu obitelj iz Ukrajine i proveli još mnogo aktivnosti kojima se u cijeloj školi širi ljubaznost.

3_os_varazdin_08122022_5.jpg

- U našoj školi svakim danom se sve više širi ljubaznost. Projektom smo učenike i zaposlenike škole podsjetili da je nekad dovoljan vrlo mali znak pažnje da se nekome uljepša dan te smo ponosni na učenike i sve zaposlenike škole koji su pokazali veliko srce - rekla je pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci