Učenica OŠ Vinica Sara Spevan odlična na europskom natjecanju u prometu Foto: Općina Vinica

Učenica OŠ Vinica Sara Spevan odlična na europskom natjecanju u prometu

VV | 6.10.2023. u 11:13h | Objavljeno u Društvo

Učenica OŠ Vinica Sara Spevan u reprezentaciji HAK/Hrvatska ostvarila je odličan rezultat na europskom prvenstvu European traffic education contest (Sigurno u prometu), koje je od 22. do 25. rujna održano u Baru u Crnoj Gori. Natjecanje je okupilo 19 ekipa iz cijele Europe. Ekipu HAK/Hrvatska predstavljale su dvije djevojčice i dva dječaka: Sara Spevan (Vinica) ,Magdalena Matešić (Križevci), Marko Žic (Sveti Križ Začretje) i Aleksandar Krznar (Rijeka) koji su bili najbolji na nacionalnim natjecanjima, a pohađaju osnovnu školi u dobi od 10 do 12 godina.

Samo europsko natjecanje sastojalo se od sedam elemenata koje se boduju: dekoracija kacige, praktični rad na biciklu-1, VR – naočale, grupni zadaci, rad na biciklu-2, teorijsko znanje te labirint života. Ekipa HAK/Hrvatska osvojila je odlično osmo mjeto! Ovaj odličan europski rezultat svakako je plod projekta "Želim voziti bicikl" autora dr. sc. Branimira Štimca, prof. mentora u OŠ Vinica. O kako se velikom i složenom natjecanju radi te kako je ovo izniman uspjeh za našu malu sredinu, pridonosi činjenica da se na razini samog projekta "Želim voziti bicikl" natječe preko 120 učenika iz pet osnovnih škola: OŠ Vinica, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec, OŠ Sračinec i VII. OŠ Varaždin. Na nivou cijele države to je ukupno 2601 djece iz 206 osnovnih škola te 210 učitelja – mentora.

viber_slika_2023-10-06_09-29-25-112.jpg

-Sara Spevan i dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Ovo je dosad najveći uspjeh projekta "Želim voziti bicikl", ali svakako moram istaknuti da nije jedini. Iz OŠ Vinica 2019. godine na istom natjecanju Gabriela Krobot u ekipi HAK/Hrvatska osvojila je 13. mjesto - istaknuo je voditelj projekta dr. sc. Branimir Štimec, prof.

Prije 15 godina, kada je započinjao ovaj projekt, postojala je želja da se djeca nauče voziti bicikl te da budu sigurna u prometu.

- Rezultat kao i materijalni uvjeti rada svake su se godine sve više i više poboljšavali. U početku smo se natjecali unutar škole te organizirali biciklijade, zatim smo se natjecali unutar županije gdje smo s godinama postajali sve bolji, a nakon toga na nacionalnoj razini, gdje smo pobijedili dva puta. Sada imamo projekt koji je jedan među boljima u Europi. Svakako se moram zahvaliti našim školama koje dugi niz godina podržavaju ovaj projekta, a to su: OŠ Vinica (Mirjana Jambriško), OŠ Cestica (Nevenka Turščak), OŠ Petrijanec (Valerija Paljak), VII. OŠ Varaždin (Jurica Hunjadi), OŠ Sračinec (Lidija Valec), kao i pokroviteljima: Općini Vinica (dr.sc. Branimir Štimec), Općini Cestica (Mirko Korotaj), Općini Petrijanec (Željko Posavec), Općini Sračinec (Božidar Novoselec), Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina (mr.sc. Alen Runac), Prometnoj policiji prometne postaje Varaždin (Davor Bezak) te HAK AK Varaždin (Anica Puškadija) - zahvalio se voditelj projekta. 

daaaa.jpg

Biciklistički kamp – Osnovna škola Vinica

Untitled.jpg

OŠ Vinica – dr.sc. Branimir Štimec, prof. i Nenad Mesek – učitelj

eqeeqq.jpg

OŠ Sračinec – Damir Fotak

gdsadwww.jpg

OŠ Petrijanec – Dubravko Banek, prof. OŠ Sračinec – Damir Fotak, prof.

gdaaaaa.jpg

OŠ Cestica– Predrag Dobrotić, prof.

gdsaea.jpg

VII. OŠ Varaždin. – Nikola Sedlar