U župnoj ckrvi sv. Mihaela ark. u Sračincu održava se vrhunski koncert za orgulje i trubu

MGA/VV | 13.9.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Sračincu se u nedjelju, 13. rujna u 18 sati u župnoj crkvi sv. Mihaela ark. održava vrhunski koncert za orgulje i trubu.

Prema informaciji vlč. Siniše Dudašeka, župnika u Sračincu, koncert se odvija uz podršku Ministarstva kulture RH i u organizaciji župnog ureda Sračinec, a ulaz je besplatan.

Nastupaju:
Marin Zokić, truba
Igor Mrnjavčić, truba
Edmund Andler-Borić, orgulje

Donosimo bogate glazbene životopise izvođača i program koncerta:

Igor Mrnjavčić (1991) rođen je u Zagrebu. Diplomirao je 2016. studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darija Teskere. Tijekom studija ostvaruje zapažene rezultate od kojih se izdvajaju: 1. nagrada kao apsolutni pobjednik u kategorijama trube na međunarodnom trubačkom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu, te iste godine (2012.) sudjelovanje na također međunarodnom natjecanju „Donaufest“ u Ülm-u u Njemačkoj. Dobitnik je 2. nagrade, te posebne nagrade za najbolju izvedbu Sonate za trubu Stjepana Šuleka na 2. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika do 35 godina „Papandopulo“, održanom u Zagrebu 2013. godine, te 3. nagrade na istom natjecanju održanom 2017. U 2014. godini osvojio je 1. nagradu u najvišoj kategoriji na međunarodnom natjecanju "Petar Konjović" u Beogradu i 1. nagradu na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Zaposlen je na mjestu druge trube u orkestru kazališta Komedija, a kao orkestralni glazbenik aktivno surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrima HNK u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a surađivao je i sa Hrvatskim komornim orkestrom, orkestrom koledža Dartmouth iz SAD-a, te sa Zagrebačkim orkestrom mladih.


Marin Zokić, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom; docent je na Muzičkoj akademiji Zagreb. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala. 

Program

Antonio Vivaldi (1678-1741): Koncert za dvije trube i orgulje u C-duru Allegro-Largo-Allegro       

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Koncert u G-duru za orgulje BWV592 Allegro-Grave-Presto
Jeremiah Clarke (1674-1707): Tri koncertna stavka za trubu i orgulje iz Suite u D-duru
Anonimus/ Hrvatska 18.st.: 3 jednostavačne sonate za orgulje iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu
Franjo Lučić (1889-1972): Toccata u F-duru za orgulje
Hans-Andre Stamm (1958): Fanfara alla Celtica za trubu i orgulje
Hans-Andre Stamm: Toccata alla Celtica za orgulje
Davor Bobić (1968): Ave Maria za dvije trube i orgulje

Označeno u