U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

VV | 3.12.2022. u 11:55h | Objavljeno u Društvo

Čarolija adventa i blagdanski duh  osjete se na svakom koraku u Gradu Varaždinu, a tome je zasigurno pridonio i prigodno ukrašeni atrij Županijske palače u Varaždinu u kojem od danas posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografija „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“.

Izložba je organizirana u organizaciji Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije,  a na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza do 3. listopada  pristigla je 101 fotografija, a izloženo je ukupno 25 fotografija.

Izložbu je otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec, a uz nju se prisutnima obratila Anica Plantić, direktorica Radio Megaton kao i Goran Mališ direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

-Prije dva dana otvorili smo adventski kalendar na pročelju naše palače  koji našim građanima i turistima želimo približiti svo bogatstvo turističke, kulturne i gastronomske ponude Varaždinske županije, a danas drugu godinu zaredom otvaramo izložbu „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“.

Tako će u ovome adventskom razdoblju u holu naše palače biti izloženo 25 fotografija koje prikazuju ljepote naše Varaždinske županije, koja svojom raznovrsnošću nudi prekrasne priče. Činjenica je da naša županija spada među prostorno manje županije u Hrvatskoj, no prirodna, turistička i kulturna bogatstva koja imamo, odaju dojam da smo zapravo jako veliki. Taj dojam upravo stvaraju naši fotografi i svi oni koji svojim fotoaparatima, mobitelima te ostalom tehnikom bilježe svu tu raznovrsnu ljepotu. No, osim dobre tehnike treba imati i „dobro oko“ s kojim se bilježi pravi trenutak, zraka sunca, buđenje prirode u proljeće ili prve pahulje snijega. Stoga ovi trenuci koji su zabilježeni na fotografijama plijene pažnju i bude emociju  - rekla je zamjenica župana zahvalivši se autorima fotografija kojima će se upotpuniti blagdanski ugođaj u atriju Županijske palače.

Anica Plantić, direktorica Radio Megaton je naglasila kako ova izložba vizualizira ljepote Varaždinske županije, okom slušatelja čija je kamera baš u tom trenutku zabilježila nešto prekrasno, nešto što je, može se reći, jedinstveni i neponovljivi trenutak u fotografiji.

-  Teme i inspiracija pristiglih fotografija su priroda, pejzaž, ambijent, ljudi, arhitektura, kulturna baština, jednom riječju povezanost ljudi i prirode. Projekt je okrenut svima koji vole boraviti u prirodi, koji se bave različitim aktivnostima ili sudjeluju na manifestacijama, ljudima koji vole svoj zavičaj i iznova ga otkrivaju, a  sve to svojim fotografijama prenose svima nama. Drago mi je i ponosna sam što je ova izložba otvorena za javnost u vrijeme Adventa, vrijeme radosti, nade, mira i zajedništva. Vjerujem da ćemo i u narednim godinama nastaviti otkrivati našu županiju kroz ovaj projekt – rekla je Plantić te dodala kako je Radio Megaton prepoznatljiv po tome što provodi različite projekte i akcije zajedno sa slušateljima od samih početaka svog emitiranja, a posebno ove godine kad spomenuti radio slavi 20 godina.

Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije je naglasio kako je Varaždinska županija zaista raznolika i k tome privlačna za fotografiranje.

-  Drugu godine zaredom organizirali smo ovu izložbu koja je izuzetno dobro prihvaćena pa sam siguran kako s ovim projektom nastavljamo dalje. Ova izložba fotografija se odlično uklapa u naš adventski kalendar na pročelju Županijske palače na kojem se također može vidjeti svo bogatstvo i raskoš našeg kraja. Pristigle fotografije ocjenjivalo je tročlano povjerenstvo i moram priznati da nije bilo nimalo lako. Više od stotinjak fotografija pristiglo je na natječaj, a odabrali smo ih 25 koje svojim motivom, pričom i emocijom koju pružaju na najljepši način opisuju bogatstvo Varaždinske županije. Pri tome nismo razmišljali jesu li fotografije s profesionalnog kuta na najvišoj razini nego nam je bilo najvažnije da su  autori fotografija prenijeli onaj trenutak koji su zapazili na terenu – rekao je Goran Mališ.